Simona Ionescu / Redactor Șef

Presupusul iubit sare în apărarea Simonei Halep. Gestul este impresionant

Presupusul iubit sare în apărarea Simonei Halep. Gestul este impresionant
După un an de zile de când nu i-a mai fost permis accesul pe terenul de tenis la o competiție, Simona Halep a avut parte, ieri, de c ea mai grea zi din viața ei: a aflat că a fost suspendată pentru patru ani. În termeni sportivi, dacă decizia se menține după contestație, înseamnă finalul carierei acesteia.

Simona Halep e acuzată că ar fi folosit o substanță interzisă, care a ieșit pozitiv la un test, anul trecut, pentru US Open. După multiple amânări, ieri, Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) a comunicat suspendarea Simonei Halep din tenis pentru o perioadă de patru ani. Verdictul șocant va fi contestat  de sportivă la TAS.

Deținătoare a două titluri Grand Slam, Simonei Halep i s-au pus în cârcă două acuzații distincte. Prima se referă la substanța roxadustat, care a fost descoperită la US Open anul trecut, în timpul turneului, când i s-au făcut teste de urină. Cea de a doua acuzație vorbește de nereguli în Pașaportul Biologic al Atletului (ABP) al sportivei. Tribunalul a acceptat faptul că Simona a luat un supliment contaminat, dar a specificat că volumul consumat nu ar fi putut genera nivelul de roxadustat care a fost găsit.

Simona Halep încă își dorește să revină pe teren

Simona Halep spune că va face apel și că încă își dorește să revină pe teren. „Astăzi (n.r. – marți, 12 septembrie), un tribunal din cadrul Programului Antidoping pentru Tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, cu bună știință sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de suspendare pentru patru ani.

Simona Halep speră să i se facă dreptate, la contestație

Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am comis ambele acuzații aduse de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) – un test de urină pozitiv în timpul competiției pentru o substanță interzisă și o încălcare a programului de pașaport biologic al sportivilor. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu testele efectuate în jurul pașaportului meu biologic (ABP). Deși sunt recunoscătoare că am în sfârșit un rezultat după numeroase întârzieri nefondate și sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât șocată, cât și dezamăgită de decizia lor.

„Am făcut 200 de teste (…) toate au fost curate, până la 29 august”

Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucătoare profesionistă de tenis, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am făcut 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă nu există substanțe interzise – toate au fost curate, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, mi-am ajustat suplimentele nutritive.

Niciunul dintre ingredientele enumerate nu includea substanțe interzise, însă acum știm – și tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate rezultatele fiind negative. În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzație de ABP doar după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să-și schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experți care s-au uitat doar la parametrii mei sanguini – pe care i-am menținut mai bine de 10 ani în același interval.

Acuzații la adresa celor care au dat verdictul

Acest grup a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut și care, dacă luăm în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt veșnic recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele de aceste acuzații false și a mă întoarce pe teren. Intenționez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile de atac împotriva companiei de suplimente în cauză” a transmis Simona Halep prin intermediul unui comunicat oficial, postat și pe rețelele sociale, în limbile engleză și română.

Joao Monteiro sare în apărarea Simonei Halep. Pune și inimioară

Tenismenul portughez Joao Monteiro, despre care s-a speculat că ar fi într-o relație de iubire cu sportiva noastră, sare din nou în apărarea sportivei. El i-a preluat comunicatul și l-a distribuit cu propriul mesaj și o inimioară albastră. „Ea nu are mușchi mari. Nu este înaltă. Dar are putere și va lupta! În cele din urmă, adevărul va învinge! Continuă să lupți, campioano!”, i-a transmis, de peste mări și țări, alături de inimă, frumușelul latin.

Inimioara albastră, nelpisită din postările lui Joao la adresa Simonei. Portughezul știe să îmbărbăteze

La începutul lunii septembrie, el i-a mai transmis un mesaj aparte, în ziua în care Simona a aflat că decizia tribunalului sportiv amână pronunțarea în cazul său. „Să nu îți fie niciodată teamă să îți ridici vocea pentru onestitate, adevăr și compasiune, împotriva nedreptății, minciunii și lăcomiei. Dacă oamenii din întreaga lume… ar face acest lucru, ar schimba pământul”, i-a răspuns, Joao Monteiro, Simonei, la începutul lunii septembrie.

Reacția de la începutul acestei luni

În postarea de ieri seară, a pus și inimioara albastră. Care apare și într-o postare din weekendul petrecut la Constanța(inclusiv în compania Simonei și a prietenilor ei), în care vorbește despre „vibrații de dragoste”. Pe lângă comunicatul Simonei preluat și postat la Story, Joao Monteiro a mai scris o „dedicație”, alături de două imagini postate pe Instagram: „Nu am mușchi mari. Nu sunt înalt. Am putere în interior. Lupt”.

Nadia Comăneci, intervenție emoționantă

Nadia Comăneci i-a trimis și ea un mesaj aparte Simonei Halep după ce a fost anunțată că e suspendată 4 ani din tenis. Fosta mare gimnastă a intervenit în secțiunea de comentarii la postarea Simonei Halep în urma deciziei tribunalului independent. Nadia Comăneci nu a scris niciun cuvânt, dar a lăsat mai multe inimioare roșii, semn că este alături de sportivă.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre