Prima veste bună pentru Elena Udrea. Ce se întâmplă cu pedeapsa cu închisoarea

Elena Udrea întrevede prima speranță la orizont, după 3 ani de detenție, din totalul de 6 la care a fost condamnată în dosarul Gala Bute. Fostul ministru al turismului s-a confruntat cu o serie de provocări de când este închisă. Cu toate că a solicitat constant permisii pentru a-și vedea fiica, acestea nu i-au fost acordate niciodată.
Elena Udrea a fost închisă la Penitenciarul Târgșor în iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria. Înainte, părăsise România imediat înainte de condamnare și chiar a fost reținută temporar în Costa Risca.
Vestea bună este că Elena Udrea ar putea fi eliberată mai devreme din închisoare. Avocatul ei, Adrian Cuculis, a explicat recent că a depus o cerere pentru reducerea pedepsei. Mai exact, solicită în numele clientei sale reducerea a 150 de zile din pedeapsă, motivul constând în perioadele de reținere și arest preventiv.
Astfel, Tribunalul Prahova urmează să ia o decizie marți, pe 29 aprilie. Instanța a amânat de două ori pronunțarea, ultima dată pe 8 aprilie, solicitând informații suplimentare de la Ministerul Justiției și Tribunalul București.
Astfel, dacă Tribunalul va aproba cererea, Elena Udrea va putea ieși curând din închisoare, fiind eligibilă pentru eliberare condiționată.
Conform lui Adrian Cuculis, dacă strategia reușește să îi convingă pe judecători că atât perioadele de arest preventiv, cât și de reținere, trebuie deduse din pedeapsă, atunci Elena Udrea își va putea vedea fiica acasă foarte curând.
Avocatul Elenei Udrea a mai spus că, potrivit legii, toate zilele petrecute în reținere și arest preventiv trebuie luate în calcul, iar dacă acestea sunt recunoscute, clienta sa ar putea părăsi penitenciarul în scurt timp.
Dosarul „Gala Bute” a început în 2015 și s-a finalizat în 2018, când Elena Udrea a primit o sentință de șase ani. Anchetatorii au acuzat-o că a orchestrat un sistem de mită în Ministerul Turismului, favorizând anumite firme în schimbul garantării plăților. Prejudiciul calculat în acest caz se ridică la circa 3 milioane de euro, sumă care, până în prezent, nu a fost recuperată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook