Primăria Municipiului București interzice anumite tipuri de mașini în oraș. Proiectul are un cost fabulos

Primăria Municipiului București a anunțat inițierea unui proiect important de combatere a poluării: zona cu emisii reduse (LEZ). care va fi implementată treptat în toată zona metropolitană a orașului, pe parcursul a doi ani.
Planul va fi adoptat în întreaga zonă metropolitană București-Ilfov, cu scopul de a reduce poluarea în următorii doi ani, până în 2027. Astfel, anumite mașini nu vor mai putea intra în București.
Bucureștiul se confruntă cu niveluri ridicate de poluare, în special cu particule PM2,5 și NOx, care contribuie la boli respiratorii și cardiovasculare. În 2023, Parlamentul României a adoptat o lege care obligă 13 mari orașe, inclusiv București, Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța, să implementeze Zone cu Emisii Reduse (LEZ) până în 2025.
Primăria Municipiului București (PMB) a lansat în dezbatere publică pe 10 iulie 2025 Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde (PAOV), elaborat în cadrul programului BERD Green Cities, care include LEZ ca măsură centrală pentru reducerea poluării până în 2040.
Proiectul, cu un cost de 15 milioane de euro, este finanțat prin PNRR și InvestEU, în parteneriat cu BERD.
Planul LEZ al PMB, aflat în curs de aprobare, prevede o implementare treptată pe parcursul a doi ani (2025–2027), cu următoarele etape.
1.Definirea limitelor LEZ și clasificarea vehiculelor va avea loc între 6–9 luni. Se vor stabili zonele metropolitane unde accesul vehiculelor va fi restricționat, folosind standardele Euro. Vehiculele diesel și cele mai vechi de 12 ani vor fi primele vizate. Astfel, acestea nu vor mai avea voie să intre în zona delimitată.
2.Modernizarea rețelei de monitorizare a calității aerului (6 luni, în paralel). Vor fi instalații de stații moderne și laboratoare mobile pentru pentru măsurarea NO₂ și PM2,5. Datele vor fi afișate în timp real pe platforme publice pentru transparență.
3.Implementarea camerelor de supraveghere și sancțiuni (12–18 luni). Camerele video vor detecta numerele de înmatriculare ale vehiculelor neconforme, aplicând amenzi automate. Sumele colectate vor fi direcționate către un Fond pentru Mobilitate Curată.
4.Campanii publice de informare și educare. PMB va organiza campanii pentru a explica regulile LEZ, beneficiile pentru sănătate și alternativele de transport. Șoferilor cu mașini interzise le vor fi oferite abonamente gratuite STB.
5.Monitorizare și ajustare continuă. Rapoarte anuale vor evalua impactul LEZ asupra traficului și calității aerului, cu ajustări în funcție de rezultate.
LEZ vizează reducerea emisiilor de CO₂ echivalent (CO₂e) și îmbunătățirea sănătății publice prin reducerea traficului poluant.
-10% reducere a vehiculelor poluante: 21.900 tone CO₂e/an economisite.
-20% reducere: 43.800 tone CO₂e/an
-30% reducere: 65.700 tone CO₂e/an.
Odată cu implementarea proiectului în București va fi un aer mult mai curat. Reducerea Reducerea PM2,5 și NOx ar putea economisi 1,3–3,9 milioane de euro anual în costuri medicale legate de boli respiratorii și cardiovasculare.
Potrivit estimărilor, fiecare tonă de PM2,5 redusă economisește 30.000–80.000 de euro, iar fiecare tonă de NOx, 10.000–30.000 de euro. Vehiculele care nu vor respecta regulile LEZ vor fi amendate, iar cu banii strânși vor fi finanțate transportul public, pistele de biciclete și crearea de zone pietonale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook