Simona Ionescu / Redactor Șef

Primăria sectorului 4 a demarat lucrările de construire a celui mai nou spital din București destinat diagnosticării și tratării tuberculozei

Primăria sectorului 4 a demarat lucrările de construire a celui mai nou spital din București destinat diagnosticării și tratării tuberculozei
Zi specială pentru primăria sectorului 4. Astăzi au demarat lucrările de construire a celui mai nou spital din București, destinat diagnosticării, tratamentului și cercetării tuberculozei.

Folosind expertiza și suportul specialiștilor Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, primăria sectorului 4 a demarat astăzi, 10.04.2024, lucrările de construire a celui mai nou spital destinat diagnosticării, tratamentului și cercetării tuberculozei.

Noul spital va funcționa în subordinea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și va fi ridicat în Calea Șerban Vodă  nr. 189. Este o necesitate pentru români, întrucât țara noastră are în acest moment cea mai mare incidență a TBC (de 4 ori peste media UE). Precum și cu o rată a mortalității de 6,5 ori mai mare decât media din Uniunea Europeană (5,1 decese la fiecare 100.000 de locuitori).

„Nu uit nicio clipă că sunt medic. Creșterea calității serviciilor medicale, mai ales după pandemia Covid-19, a devenit o prioritate pentru România. De aceea a apărut PNRR-ul, o șansă pentru dezvoltarea României, în general, pentru București în mod deosebit, pentru că aici vin foarte mulți oameni să se trateze”, a declarat primarul sectorului 4, Daniel Băluță.

„Avem în lucru o maternitate și pornim spitalul de stomatologie”

De asemenea, primarul Băluță a precizat și care vor fi noile spitale pe care le vor avea bucureștenii în curând. E vorba de o „maternitate, extrem de importantă pentru tot ce înseamnă București. Și nu numai, pornim Spitalul de Stomatologie, dar, în același timp am realizat și o stație de ambulanță și de pompieri, urmând ca în cursul anului următor să avem gata, în imediata vecinătate a acestui spital, încă o stație de pompieri și ambulanță”.

Unde va fi ridicat noul spital pentru tratarea tuberculozei

Noul spital va fi ridicat „de la zero”, pe terenul pe care au existat clădirile „Zerlendi” ale Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, vechi de 130 de ani, aflate într-o stare avansată de degradare. Timp de trei luni clădirile urmează să fie dezafectate, pentru ca ulterior să fie demarate lucrările la noul spital. Construcția Centrului de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei va fi finanțată în integralitate prin PNRR. Pentru ridicarea noului spital au fost puse la bătaie 72 de milioane de euro.

Spitalul va avea 115 paturi

Daniel Băluță, fericit de demararea lucrărilor la noul spital pentru tratamentul tuberculozei. Sursă foto: primaria sector 4

Noul spital de pneumoftiziologie va avea o capacitate de 115 paturi, dintre care 19 de terapie intensivă, trei săli de operație și laboratoare de cercetare și analize. Va beneficia de bloc operator cu 3 săli de operație, stație centrală de sterilizare, laborator de analize medicale, laborator de cercetare, laborator anatomie patologică. Precum și ambulatoriu, imagistică și radiodiagnostic – ecografie, CT, aparat RX standard, dar și de un compartiment de primire urgente de specialitate CPU-S.

„Un moment necesar pentru a oferii pacienților trasee adecvate, condiții de siguranță”

„Un moment necesar pentru pacienții care sunt bolnavi de tuberculoză sau alte boli pulmonare. Un moment necesar pentru a oferii pacienților trasee adecvate, condiții de siguranță, un moment necesar pentru personalul medical care trebuie să se simtă apreciat și valorizat”, a declarat, emoționată dr. Beatrice Mahler, managerul Institutul Marius Nasta.

La fel de optimist s-a arătat și ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, care a menționat că e foarte important să „abordăm patologii care apar mai ales acum, post-pandemic”. „Cred că o abordare responsabilă, fără multă laudă și propagandă, dar cu muncă consistentă, așa cum face de mai mulți ani Primăria Sectorului 4. Este răspunsul corect pe care trebuie să-l extindem în toată țara!”, a declarat oficialul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre