Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul pupic consemnat în istorie datează din anul 2500  î.Hr. Azi e Ziua internațională a sărutului

Primul pupic consemnat în istorie datează din anul 2500  î.Hr. Azi e Ziua internațională a sărutului
Apărută inițial în Marea Britanie, Ziua sărutului a devenit o sărbătoare internațională, care se celebrează în fiecare an, pe data de 6 iulie. Primul sărut consemnat în istorie ar fi fost în anul 2500 î.Hr sau chiar și mai devreme. 

Unii specialiști spun că oamenii și-ar fi dat primul sărut cu 5000 de ani în urmă. Există însă dovezi istorice din Egiptul antic și Mesopotamia, ce sugerează că sărutul a fost documentat încă din anul 2500 î.Hr. Sărutul era prezent atât în contexte romantice, cât și familiale în Mesopotamia antică, dar era supus reglementărilor sociale, iar afișarea publică a aspectului sexual al sărutului era descurajată.

„Un sărut este un truc minunat conceput de natură pentru a opri vorbirea”

Sărutul în vechime

Se spune că Ingrid Bergman ar fi rostit una dintre cele mai notabile definiții ale actului atingerii buzelor: „Un sărut este un truc minunat conceput de natură pentru a opri vorbirea atunci când cuvintele devin superflue”.  Cu toate acestea, unii cercetători au încercat să elimine orice ambiguitate a cuvintelor legate de sărut prin consultarea textului cuneiform de pe tăblițe de lut datând de peste 4.500-5000 de ani.

Un articol publicat în Science relatează că referințele textuale la sărut se apropie din ce în ce mai mult de inventarea scrisului. Prima dovadă documentată a sărutului este adesea citată ca provenind dintr-un text din India din 1500 î.Hr.

„Undeva înainte de 2500 î.Hr. am început să găsim aceste texte mitologice scrise – narațiuni despre zei, precum și incantații”

„Cea mai veche dovadă se află într-o limbă numită sumeriană, care nu are nicio rudă în limbile moderne. Apoi, la scurt timp după aceea, am găsit și câteva pasaje scrise într-o limbă semitică antică numită akkadiană, care este înrudită cu ebraica și araba de astăzi.

Undeva înainte de 2500 î.Hr. am început să găsim aceste texte mitologice scrise – narațiuni despre zei, precum și incantații. În aceste relatări găsim copulație și sărut, ceea ce ne arată că este vorba în mod clar de un sărut sexual.

La câteva secole după aceste referințe timpurii, începem să obținem mai multă documentație privată în afara statelor și templelor, unde vedem referințe la sărutul sexual practicat de oamenii din societate”, susține Troels Pank Arbøll, asiriolog la Universitatea din Copenhaga, care studiază istoria medicinei în Mesopotamia antică și a co-scris articolul din Science. Arbøll a vorbit cu Scientific American despre originile antice ale sărutului romantic.

Există două tipuri de sărut

Celebrul sărut din Pe aripile vântului

Specialistul spune că există două tipuri de sărut și trebuie făcută diferența dintre acestea. „Sărutul parental” sau „sărutul prietenos” – deci ar fi părinții care își sărută copiii, precum și prietenii care se sărută între ei, și actele de supunere, pe care le avem foarte des în Mesopotamia antică, unde săruți picioarele conducătorului, de exemplu.

În antropologie, studiile au arătat că sărutul sexual-romantic nu este universal în toate culturile umane, în timp ce sărutul parental pare să fie relativ omniprezent.

Când ne uităm în preistorie, putem vedea câteva figurine care par să indice că sărutul era practicat pe atunci. S-a sugerat că neandertalienii și oamenii se sărutau. Un studiu pe care îl cităm a găsit un microb care a fost transferat la oameni de la neandertalieni și care se transmite prin salivă. S-ar putea să fi fost din cauza sărutului…”, susține Pank.

Cel mai simpatic sărut

Doamna și vagabondul, scena sărutului

Cel mai celebru sărut din toate filmele rămâne cel din „Pe aripile vântului”, dintre Clark Gable și Vivien Leigh. Iar cel mai simpatic sărut este cel din „Doamna și vagabondul” dintre frumoasa Lady, o minunată cățelușă cocker spaniol și un câine de stradă, Trump, care are grijă de ea. Există și câteva legi ciudate legate de sărut.

În statul american Indiana, de exemplu nici un mustăcios nu are voie să sărute pe cineva. Și în Connecticut sunt ceva „probleme”, pentru că bărbații nu au voie sub nici o formă să-și sărute nevestele în ziua de duminică.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre