Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul studiu din lume care analizează bacteriile din cernelurile pentru tatuaje. Situația e gravă, spun specialiștii

Primul studiu din lume care analizează bacteriile din cernelurile pentru tatuaje. Situația e gravă, spun specialiștii
Din ce în ce mai mulți tineri apelează la diverse tatuaje, dar specialiștii americani trag un semnal de alarmă. Au fost descoperite cerneluri de tatuaj care sunt contaminate cu bacterii.

O echipă de specialiști de la Centrul Național de Cercetare Toxicologică și de la Centrul pentru Siguranța Alimentară și Nutriție Aplicată, ambele parte a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA au făcut o descoperire incredibilă. Cernelurile folosite la tatuaje sunt contaminate cu bacterii.

Și bacterii aerobe și bacterii anaerobe

Un studiu a recent a constatat un număr îngrijorător de mare de mostre comerciale cu bacterii în ele. Testele au descoperit bacterii în aproximativ 35 % din cernelurile pentru tatuaje și machiajul permanent eșantionate în SUA.

Printre acestea se numără atât bacterii aerobe, care au nevoie de oxigen pentru a trăi, cât și bacterii anaerobe, care nu au nevoie de oxigen. Ceea ce înseamnă că acestea pot supraviețui în stratul dermic de sub suprafața pielii, chiar și fără o sursă de aer.

„Se dezvoltă în stratul dermic al pielii”

„Descoperirile noastre arată că cernelurile de tatuaj nedeschise și sigilate pot găzdui bacterii anaerobe, cunoscute pentru faptul că se dezvoltă în medii cu un nivel scăzut de oxigen, cum ar fi stratul dermic al pielii, alături de bacterii aerobe. Acest lucru sugerează că cernelurile de tatuaj contaminate ar putea fi o sursă de infecție cu ambele tipuri de bacterii”, spune microbiologul Seong-Jae Kim de la NCTR.

Au fost testate 75 de cerneluri de la 14 producători diferiți

Cernelurile pentru tatuaje sunt pline de bacterii! Specialiștii trag un semnal de alarmă

Echipa a testat 75 de cerneluri de la 14 producători diferiți, prelevate din sticle sigilate, nedeschise anterior. Cercetătorii au transformat 1-2 grame din fiecare cerneală în soluții care au fost apoi plasate în incubatoare pentru observare.

Au fost descoperite microorganisme în 26 din cele 75 de probe prelevate, inclusiv 8 specii potențial patogene. Cele mai frecvente specii erau din genul Staphylococcus, asociate cu o varietate de infecții diferite.

Infecții de tot felul

Din cele 75 de cerneluri pentru tatuaje și machiaje permanente eșantionate, 49 au fost declarate de producător ca fiind sterile și lipsite de bacterii. Cu toate acestea, acest lucru nu corespundea cu ceea ce au găsit cercetătorii atunci când au deschis sticlele.

„Nu a existat o legătură clară între eticheta unui produs care pretinde sterilitate și absența reală a contaminării bacteriene”, mai spune Kim. Cercetătorii sugerează că trebuie evaluată eficacitatea metodelor utilizate pentru sterilizarea cernelurilor de tatuaj.

Tatuajele pot da infecții microbiene

Majoritatea complicațiilor asociate tatuajelor sunt reacții ale sistemului imunitar. De asemenea, între 0,5 – 6 % dintre persoanele tatuate suferă și de infecții microbiene. Acesta este primul studiu care analizează bacteriile anaerobe, precum și bacteriile aerobe din cernelurile pentru tatuaje și subliniază importanța de a ști ce se întâmplă în interiorul acestora.

Tocmai pentru ca tatuajele să fie aplicate în siguranță. „În lumina rezultatelor studiului nostru, dorim să subliniem importanța monitorizării continue a acestor produse pentru a asigura siguranța microbiană a cernelurilor pentru tatuaje”, este de părere specialistul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre