Simona Ionescu / Redactor Șef

Prințul Paul, apărat de justiția franceză. Cum a eșuat legea română să-l oblige la executarea pedepsei

Prințul Paul, apărat de justiția franceză. Cum a eșuat legea română să-l oblige la executarea pedepsei
Prințul Paul a înregistrat o victorie importantă, apărat de justiția franceză. De partea cealaltă, legea română a suferit o înfrângere, căci a eșuat în a-l obliga pe condamnat la executarea pedepsei date în urmă cu peste 3 ani. Prințul a fugit din țară fiindcă instanța nu-i pusese interdicție de părăsire a României.

De mai bine de 3 ani de zile, România a încercat extrădarea din Franța a prințului Paul de România, numit Lambrino. Acesta a fost dat în urmărire internațională în baza unui mandat de arestare emis de Curtea de Apel Brașov la 18 decembrie 2020, pentru executarea unei pedepse de 3 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, cu o pagubă de 9.523.769 euro.

Mai exact, este vorba despre dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa și a pădurii Snagov, în care au fost condamnate în total 18 persoane, printre care și oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Beny Steinmetz.

Justiția franceză, în favoarea prințului Paul 

În vara anului 2022, prințul Paul a fost arestat într-o cafenea din Paris, iar de atunci autoritățile române se chinuie să îl aducă în țară pentru executarea pedepsei. După arestare, acesta a fost ulterior eliberat pe cauțiune. 

Justiția franceză a decis: Prințul Paul rămâne în Franța

În momentul în care a fost localizat, autoritățile franceze au cerut statului român sentinţa de condamnare – fond şi apel – tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informaţii legate de desfăşurarea procesului penal. 

Legea română, eșec răsunător. Unul dintre judecători nu era investit în funcție 

După o lungă analiză a cazului, reprezentanții Ministerului de Justiție francez au transmis că instanța a respins definitiv cererea de extrădare, pe motiv de „compunere nelegală a completului de judecată din România” , astfel că prințul Paul rămâne în Franța. 

Mai exact, este vorba despre unul dintre judecători, care nu ar fi depus jurământul la investirea în funcție. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă, a transmis Alina Gorghiu pentru presă. 

Autoritățile române își strigă „nedumerirea” și „caută soluții” 

Ceea ce este de-a dreptul halucinant este reacția autorităților române, care nu au găsit încă o soluție, după ce au eșuat lamentabil să pună în executare o sentință emisă în urmă cu peste 3 ani: „Am făcut demersuri către Ministerul Justiției din Franța. I-am comunicat nedumerirea autorităţilor din România şi am solicitat identificarea unei soluţii. Şi i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente erorile umane şi procedurale din acest caz. Ministerul Justiţiei a făcut toate demersurile necesare”, a transmis ministrul Alina Gorghiu. 

Prințul Paul a fost dat în urmăririle internațională în urmă cu peste 3 ani

Reprezentanții Ministerului Justiției au transmis, de asemenea, ca în acest moment se caută soluții pentru această problemă: „În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a încheiat sursa de mai sus.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre