În volumul care va fi putea văzut în librării începândcu săptămâna viitoare, prințul Harry a povestit cum a omorât 25 de talibani, când a fost pilot în războiul din Afganistan. El a mărturisit că n-a avut încotro, pentru că antrenamentele l-au învățat să vadă inamicii „ca nişte piese de şah”.
Harry a fost în două misiuni în Afganistan. Prima s-a desfășurat în perioada prima în 2007-2008 și a durat zece săptămâni, iar cea de-a doua a avut loc din septembrie 2012 până în ianuarie 2013. El a demisionat după doi ani, pentru că nu a putut participa la misiuni pe teren.
„Mi se părea esenţial să nu-mi fie teamă de acest număr. Deci, acest număr este în cazul meu 25”
„Trăgeam atunci când trebuia, luam o viaţă pentru a salva o alta. Mi se părea esenţial să nu-mi fie teamă de acest număr. Deci, acest număr este în cazul meu 25. Nu este un număr care mă umple de satisfacţie, dar nici unul care să mă facă să mă simt stânjenit. (…)
Mi-am fixat ca obiectiv, încă din prima zi, să nu merg niciodată la culcare având îndoieli despre faptul că făcusem ceea ce trebuia făcut, că am tras asupra unor talibani şi doar asupra unor talibani, fără civili în proximitate. Voiam să mă întorc în Marea Britanie întreg, dar încă şi mai mult de atât, voiam să mă întorc acasă având conştiinţa intactă”, a scris ducele despre ceea ce s-a întâmplat pe frontul din Afganistan.
„Reacția imediată a talibanilor”
După declarațiile făcute privind războiul din Afganistan, sursele spun că prințul Harry s-ar teme pentru siguranța lui și a familiei.
În plus, după ce a renunțat la statutul de membru activ al familiei regale, el și-a pierdut și dreptul la protecție publică. La scurt timp după această declarație, comandantul taliban Molavi Agha Gol, aflat la un punct de control din afara orașului Islam Qala, la granița cu Iran a spus câteva cuvinte pentru Daily Mail.
“Chiar cred că a înnebunit și are nevoie urgent de un medic”
„Noi suntem încă aici, conducând, dar el a fugit la palatul bunicii. Este un mare ratat care a încercat să atragă atenția. Este un învins și îi este frică să meargă într-o zonă de luptă. Am făcut istorie dându-l pe el și armata lui afară din țara noastră și ar trebui să fie foarte supărat pentru asta. (…)
Văd multe știri despre el pe contul meu de Facebook și chiar cred că a înnebunit și are nevoie urgent de un medic”, a spus acesta. Și Ministerul Taliban pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului a fost o reacție dură: „«Piesele de șah» sunt acum la putere și se luptă să-și mențină locul în propria familie”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook