Simona Ionescu / Redactor Șef

Pro sau contra utilizării cuptorului cu microunde. Ce spun specialiștii

Pro sau contra utilizării cuptorului cu microunde. Ce spun specialiștii
Gătitul la cuptorul cu microunde poate fi rapid și ușor, dar sunt cuptoarele cu microunde sigure pentru alimentele dumneavoastră? Iată ce spun specialiștii.

Aproape fiecare casă din România are un cuptor cu microunde, întrucât comoditatea pe care acesta o oferă este de netăgăduit. Și totuși, specialiștii spun că trebuie să fiți atenți la cât de mult îl utilizați.

Cum funcționează gătitul cu microunde

Înțelegerea modului de funcționare a cuptoarelor cu microunde poate ajuta la clarificarea răspunsului dacă acesta este sau nu bun pentru sănătate. Cuptoarele cu microunde gătesc alimentele folosind unde de energie care sunt similare cu undele radio, dar mai scurte. Aceste unde sunt remarcabil de selective, afectând în principal apa și alte molecule care sunt asimetrice din punct de vedere electric. Microundele fac ca aceste molecule să vibreze și să acumuleze rapid energie termică (căldură).

Sunt sigure microundele pentru a vă găti alimentele?

Unii nutrienți se descompun atunci când sunt expuși la căldură, indiferent dacă aceasta provine de la un cuptor cu microunde sau de la un cuptor obișnuit. Vitamina C este poate cel mai clar exemplu. Dar, întrucât timpul de gătire la cuptorul cu microunde este mai scurt, gătitul cu un cuptor cu microunde face o treabă mai bună în ceea ce privește conservarea vitaminei C și a altor nutrienți care se descompun atunci când sunt încălziți.

Pro sau contra folosirii cuptorului cu microunde?

În ceea ce privește legumele, gătitul în apă le răpește o parte din valoarea nutritivă, deoarece substanțele nutritive se scurg în apa de gătit. De exemplu, broccoli fiert pierde glucosinolatul, compusul care conține sulf și care poate conferi legumei proprietățile sale de combatere a cancerului, precum și gustul pe care mulți îl găsesc distinctiv. De aceea, specialiștii spun că gătitul legumelor la aburi este mai bun, legumele păstrându-și proprietățile.

Sunt cuptoarele cu microunde rele pentru sănătate?

Metoda de gătit care păstrează cel mai bine substanțele nutritive este cea care gătește rapid, încălzește alimentele pentru o perioadă cât mai scurtă de timp și folosește cât mai puțin lichid posibil. Cuptorul cu microunde îndeplinește aceste criterii. Însă nu îl folosiți în exces și fiți atenți ce recipiente folosiți când le încălziți în cuptorul cu microunde.

Dacă veți utiliza recipiente din plastic acestea pot elibera substanțe cancerigene împreună cu alte toxine nocive în alimente. Care pot fi absorbite de către organism. De asemenea, folosirea recipientelor de plastic vă pot expune la infertilitate, diabet, obezitate și poate afecta buna funcționare a creierului.

De asemenea, mâncarea la microunde poate conduce la o schimbare a PH-ului, de la alcalin la acid. Nu în ultimul rând, cuptorul cu microunde poate slăbi sistemul imunitar și poate afecta sistemul digestiv. Atenție și la prepararea floricelelor în cuptorul cu microunde, pentru că vă puteți trezi cu inflamație în organism.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre