În urmă cu o lună și jumătate, cei care încercau înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 se confruntau cu o posibilă fraudă, căci „șmecherii” foloseau roboți pentru a prinde un loc în program.
La una dintre sesiunile de înscriere de anul acesta, cea din octombrie, oamenii s-au plâns că locurile s-au terminat în câteva minute, din cauză că sistemul ar fi permis logarea simultan a aceluiași utilizator de pe mai multe dispozitive. Astfel, cu un simplu script sau cu ajutorul unor boți (roboți informatici), „șmecherii” au reușit să prindă locuri, în detrimentul altora care au depus aplicația de pe un singur dispozitiv.
Casa Verde Fotovoltaice 2024, fraudă cu banii oamenilor
Acum, cei care au obținut finanțarea de 30.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice se confruntă cu o nouă problemă majoră. Astfel, sute de români riscă să piardă finanțarea.
Asta pentru că instalatorii care trebuiau să instaleze panourile fotovoltaice fie au dispărut complet, fie nu mai au resurse pentru a finaliza instalarea.
Recuperarea banilor, aproape imposibilă
Sute de români au achitat instalatorilor avansuri cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei, pentru ca aceștia să monteze panourile la timp pentru accesarea finanțării. Au descoperit ulterior că o parte dintre instalatori erau escroci și au dispărut pur și simplu după încasarea avansului.
„Unele persoane au dificultăţi serioase în a-şi recupera avansurile care în multe cazuri sunt mult mai mari decât 2.000 lei, poate chiar 10.000 lei, şi se văd acum în situaţia ingrată de a nu avea panouri solare pe casă, pentru că instalatorii aleşi iniţial nu mai au resurse să funcţioneze”, a declarat Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat ANRE.
Casa Verde 2024, pagubă în buzunarele oamenilor
„Nu doar că aceşti oameni au pierdut avansul dat firmelor instalatoare, dar riscă să piardă finanţarea şi practic şansa de a scăpa de grija facturilor la energie.
Instalarea panourilor fotovoltaice este o decizie importantă în viaţa românilor, cu avantaje pe termen lung, iar mulţi beneficiari „Casa Verde” nu au posibilităţi financiare pentru a plăti din propriul buzunar sistemul fotovoltaic pe care aşteaptă să-l primească prin această finanţare”, a mai transmis Albert Soare.
Instalatorii onești, suprasolicitați pentru montarea de panouri
Acum, oamenii încearcă cu disperare să găsească un instalator onest, care să le monteze panourile în timp util pentru a beneficia de finanțare.
„Beneficiarii caută cu disperare instalatori oneşti care să monteze în timp util pentru a beneficia de finanţare, însă multe firme lucrează deja la capacitate maximă şi nu mai pot prelua dosare pentru care nu mai au resurse”, a spus Soare.
Firme create special pentru programul Casa Verde
„Multe firme instalatoare, fără specialişti cu experienţă, au fost create pentru a profita de programul Casa Verde. Sunt firme cu 2-3 angajaţi sau colaboratori care nu sunt stabile financiar, neavând clienţi şi venituri în afara acestui program pentru a putea avea stoc de echipamente şi a onora toate lucrările. Pentru avansul de cel puţin 2.000 lei pe care beneficiarii trebuie să-l dea, aceste firme au preluat mai multe dosare „Casa Verde” decât ar fi putut real susţine.
Sunt sute sau poate chiar peste 1.000 de beneficiari care au ajuns să fie înşelaţi de instalatori fără intenţii oneste. Beneficiarii au fost convinşi prin oferte aparent mai atractive decât media din piaţă, cu mai mulţi KWh, fapt ce la prima vedere ar părea o afacere foarte bună. Doar că acum aceşti beneficiari de bună-credinţă riscă să piardă oportunitatea de a avea panourile instalate şi să reducă facturile la energie”, a conchis Albert Soare, conform Antena 3 CNN.
Cum să te aperi de escroci
Specialistul a oferit și câteva sfaturi pentru cei ce au accesat programul Casa Verde 2024, pentru a se feri de escroci. În primul rând, românii trebuie să verifice experienţa instalatorului, portofoliul acestuia şi capacitatea de a finaliza proiectele la timp.
Astfel, firma aleasă trebuie să aibă istoric, să poată oferi backup şi siguranţă, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri şi muncitori calificaţi, să ofere suport tehnic în orice situaţie şi să poată monitoriza sistemul şi după instalare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook