Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste importantă. Ce se întâmplă cu programul Rabla Local

Veste importantă. Ce se întâmplă cu programul Rabla Local
3000 de lei primește un român care dorește să-și caseze mașina veche, fără să fie obligat să achiziționeze una nouă. Până acum au fost depuse doar 30.000 de dosar.

Chiar dacă există fonduri  pentru 100.000 de dosare, s-au depus pentru Programul Rabla Local doar un sfert. Motiv pentru care Administrația Fondului pentru Mediu a prelungit perioada de înscriere până pe 29 septembrie.

Potrivit legii, românii care dețin o mașină veche și vor să o caseze, vor primi între 2400 lei – 3000 de lei de la Administrația Fondului de mediu, iar restul din bugetul local. Din nefericire însă, românii nu s-au înghesuit să-și caseze mașinile.

Autoritățile vor să ridice de pe străzi un sfert de milion de mașini vechi până în 2026

La Timișoara, de exemplu, deși există bani pentru casarea a 4700 de rable, doar 1170 de persoane s-au înscris în program până în acest moment. Pentru a elibera domeniul public, de la începutul acestui an, în orașul de pe Bega au fost ridicate peste 250 de mașini abandonate, ale căror proprietari au avut la dispoziție șase luni să le mute sau să le caseze.

Programul Rabla se prelungește

În Programul Rabla Local s-au înscris puține persoane

„E foarte important să eliberăm domeniul public de mașinile ce nu sunt utilizate, iar mașinile vechi știm că au un grad ridicat de poluare.”, a declarat Monica Iovan, purtător de cuvânt Primăria Timișoara. La fel s-a întâmplat și la Cluj, unde la Programul Rabla s-au înscris 1236 de persoane, deși există bani pentru 5000 de mașini vechi.

Ce spune ministrul Mediului

După ce a vizitat Centrul de testare al Dacia – Renault din Titu, ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat lansarea noilor sesiuni ale programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. „Cred că fiecare rablă scoasă dintr-o comună, oraș sau municipiu este un câștig pentru mediu.”, a spus ministrul.

Până în anul 2026 România vrea să ridice de pe străzi nu mai puțin de un sfert de milion de mașini mai vechi de 15 ani. Prin acest program pot fi casate mașini mici, microbuze, autoutilitare sau autospeciale ușoare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre