Simona Ionescu / Redactor Șef

Promisiunile lui Iohannis atunci când a devenit președinte și cele ale lui Nicușor Dan. Asemănări și deosebiri

Promisiunile lui Iohannis atunci când a devenit președinte și cele ale lui Nicușor Dan. Asemănări și deosebiri
Să învățăm din trecut. Promisiunile lui Iohannis atunci când a devenit președinte nu trebuie uitate, ci comparate cu ce ni s-a întâmplat în timpul mandatului lui de 10 ani. Cât a realizat din ele? Azi, și noul președinte, Nicușor Dan, ne-a expus ce vrea să facă pentru români. Vom trage linie după 5 ani și vom evalua.

La sfârșitul anului 2014, Klaus Iohannis, primarul Sibiului și președinte al Partidului Liberal, devenea președintele României. Ales de peste 6 milioane de români, în cursa cu Victor Ponta, reprezentantul PSD. Atunci a făcut promisiuni și a spus românilor ce obiective are.

Astăzi, Nicușor Dan a fost învestit președintele României. Curtea Constituțională a României (CCR) i-a validat mandatul. Același lucru s-a petrecut, în decembrie 2014, cu președintele Iohannis. Apoi au urmat promisiunile către popor. Zece ani nu i-au ajuns ca să îndeplinească tot ce a spus românilor.

Cred că un exercițiu al reamintirii primelor acțiuni ale fostului președinte este benefic. Vom fi mai atenți la discursul noului președinte Nicușor Dan și la urmărirea realizării a ceea ce promite.

Promisiunile lui Iohannis din 2014

În discursul ținut în 21 decembrie 2014, în Parlament, cu ocazia învestiturii sale în funcția de președinte, Klaus Iohannis a declarat că un prim pas în schimbarea lucrurilor din România este reconstrucția instituțiilor politice.

„Anul 2015 trebuie să fie dedicat reformării acestora și construirii unui edificiu statal durabil. Pentru 50, nu pentru 5 ani. Și mă adresez aici în primul rând reprezentanților partidelor politice”.

A fixat obiectivele pe care le vrea discutate și implementate împreună cu partidele parlamentare:

„*revizuirea Constituției și modernizarea ei,

*schimbarea legislației electorale – alegerea Parlamentului inclusiv reducerea numărului de parlamentari, alegerea autorităților locale, votul prin corespondență și votul electronic; *schimbarea legislației partidelor politice – incluzând aici finanțarea lor și a campaniilor electorale”.

„Marea capcană în reforma instituțiilor politice este să o gândim pentru noi astăzi. Absența abordării pe termen lung este la fel de păguboasă ca și absența schimbării. Înțeleg rațiunile politice, înțeleg mecanismele din interiorul partidelor. Dar vă rog, pe cei din partide, să înțelegeți în egală măsură că nu mai putem lua decizii conjuncturale. Că reconstrucția instituțiilor politice nu poate porni de la calcule de partid, de la interese particulare, de la distribuiri de funcții și nici de la strategii pentru următoarele alegeri. Sper că avem cu toții înțelepciunea de a nu repeta erorile din trecut.

Dacă există cu adevărat voință politică și nu doar declarații de intenție, atunci vom lua decizii care conduc la o construcție durabilă, dincolo de interese partizane și de moment”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Nicușor Dan și provocările pe care le vrea rezolvate

După ce a fost învestit azi, 22 mai, ca președinte al României, Nicușor Dan a comunicat electoratului ce va face pentru țară în următorii 5 ani. Îl vrea premier pe Ilie Bolojan.

„Vreau să-i asigur pe cetățenii români că înțeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat. O să fie multe provocări și sper că vom duce la bun sfârșit toate aceste provocări. Societatea românească a dat dovadă de înțelepciune și sunt convins că în toată perioada următoare va pune presiune pe schimbarea pozitivă necesară în România”, a făcut apel la popor președintele României.

De asemenea, și președintele Dan a arătat, ca și Iohannis, că este o necesitate să fie consolidate instituțiile statului. Oare el va reuși ce n-a făcut predecesorul?

„*Voi lupta pentru consolidarea instituțiilor statului, este o necesitate.

*Voi lupta de asemenea pentru prosperitatea economică a țării.

*Voi fi un partener al mediului de afaceri.

*Vreau să echilibrez bugetul de stat și să ofer spațiu liber inițiativei private, dar mai întâi trebuie să avem toate cele patru partide principale în guvern.

*Voi fi un garant al libertăților cetățenești”, a mai promis președintele Nicușor Dan.

În interviul acordat Financial Times, președintele a precizat și obiectivele de politică externă:

*România este pregătită să îndeplinească un nou obiectiv NATO, stabilind un procent de 3,5% din PIB, la care se adaugă 1,5% pentru infrastructură și securitate cibernetică.

*„Continuăm să sprijinim Ucraina și să participăm la efortul european de a lua în propriile mâini securitatea acesteia”.

(Articol preluat din Evenimentul zilei)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *