Proprietarii de case care nu depun acest document la ANAF vor primi pedepse grave. Riscuri și obligații fiscale

Documentul pentru care proprietarii de case mai au doar foarte puțin timp până la termenul limită de depunere este formularul 212, care se completează o singură dată pe an de persoanele fizice. Acesta este esențial pentru declararea veniturilor din chirii și stabilirea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale aferente.
Cine nu respectă legea, va rămâne cu buzunarul gol, pentru că va fi taxat cu 70% din suma nedeclarată, considerată fraudă fiscală. Ca să nu se ajungă în această situație, trebuie plătită o cotă forfetară de 20% din venitul brut.
Declarația unică (formularul 212) este un formular fiscal utilizat de persoanele fizice pentru a declara veniturile obținute în anul precedent (2024) din activități precum închirierea bunurilor din patrimoniul personal, activități independente, investiții sau alte surse specificate în Codul Fiscal.
Termenul limită pentru depunerea declarației aferente veniturilor din 2024 este 26 mai 2025, deoarece 25 mai este o zi de duminică, conform comunicatelor ANAF.
Potrivit art. 84 alin. (1) din Codul Fiscal, „venitul brut din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidenta contabilă, din arendarea bunurilor agricole, precum și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora”.
Venitul brut din chirii exclude: veniturile din arendarea bunurilor agricole, veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă și veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.
Declarația unică se depune folosind Spațiul privat virtual (SPV), disponibil pe site-ul www.anaf.ro. De asemenea, cei interesați pot folosi portalul www.e-guvernare.ro, utilizând o semnătură electronică calificată.
Declarația unică se poate depune și în format fizic, direct la registratură organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire sau direct la registratura organului fiscal competent, unde declarația este înregistrată pe loc.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook