Simona Ionescu / Redactor Șef

Regele Charles, criticat pentru faptele medicului care-l îngrijește. E considerat un personaj controversat

Regele Charles, criticat pentru faptele medicului care-l îngrijește. E considerat un personaj controversat
„Regele călătorește întotdeauna cu medicul său de familie, dr. Michael Dixon, actualul șef al Casei Medicale Regale”, a mărturisit spune Laura Bundock, corespondentul regal al Sky News. Medicul e văzut ca un personaj controversat.

„Dr. Dixon este un susținător al medicinei complementare și al terapiei alternative, la fel ca și regele Charles”, a mai spus Laura Bundock. Și sunt mulți cei care-l văd pe medicul regelui Charles un personaj controversat.

A invitat un vindecător creștin să trateze bolnavii cronici

Casa Regală Medicală este o echipă de personal medical care lucrează non-stop și este condusă de dr. Dixon, care a lucrat în NHS timp de aproape 50 de ani înainte ca regele Charles să-i încredințeze acest rol în 2022. Regele a fost criticat pentru că l-a angajat pe dr. Dixon de către academicieni și militanți, care au susținut că a fost „nepotrivit”, având în vedere sprijinul deschis al medicului pentru vindecarea prin credință și fitoterapie.

Anul trecut, The Sunday Times a relatat că dr. Dixon a invitat odată un vindecător creștin în cabinetul său pentru a trata pacienți bolnavi cronici, a prescris un arbust african pentru durerile de umăr și iarbă de capră pentru impotență. De asemenea, a contribuit la dezvoltarea unei inițiative de sănătate a Fundației Prințului în luna octombrie a anului trecut, care a promovat cântatul la cimpoi pentru a îmbunătăți anumite afecțiuni pulmonare și dificultăți de respirație.

„El este șeful casei medicale, dar nu se crede că este medicul monarhului”

„Dr. Dixon nu crede că homeopatia poate vindeca cancerul. Poziția sa este că terapiile complementare pot sta alături de tratamentele convenționale, cu condiția ca acestea să fie sigure, adecvate și bazate pe dovezi. El este șeful casei medicale, dar nu se crede că este medicul monarhului”, se arată într-o declarație a Palatului Buckingham, potrivit The Guardian.

Dr. Dixon și Charles în 2008. Sursă foto: news.sky.com

Detaliile echipei nu sunt listate public. Potrivit Press Association, când a primit tratament pentru prostata mărită chirurgul de rang înalt din cadrul Casei Medicale Regale a fost Ranan Dasgupta, care lucrează la Clinica din Londra. Absolventul Universității Cambridge este un chirurg urolog care este specializat în forme specifice de tratament pentru prostata mărită.

Pe vremea când era prinț, Charles „promova clismele de cafea și sucul de morcovi pentru combaterea cancerului”

Faptul că regele Charles l-a angajat pe dr. Dixon, poate că a fost controversată, dar nu a fost complet neașteptată, deoarece acesta își exprimase deja clar convingerile în ceea ce privește medicina complementară, susținând în mod deschis utilizarea acesteia în NHS. În 2004, Michael Baum, profesor emerit de chirurgie și profesor invitat de științe umaniste medicale, a scris o scrisoare deschisă către Charles, pe atunci prinț de Wales de atunci într-un număr din BMJ intitulat: „Cu tot respectul, Alteță, ați înțeles greșit”.

Profesorul Baum l-a acuzat pe rege de „promovarea unor leacuri nedovedite pentru cancer” după ce a devenit președintele Asociației Medicale Britanice în 1982. El a declarat că a fost revoltat să scrie scrisoarea după ce a văzut în Observer și Daily Express că prințul de atunci „promova clismele de cafea și sucul de morcovi pentru cancer”. „Vă rog să vă exercitați puterea cu extremă prudență atunci când sfătuiți pacienții cu boli care le amenință viața să adopte terapii nedovedite”, a spus specialistul.

Regele Charles, la ieșirea din spital după ce a fost operat de prostată

Scrisoarea lui Charles

Într-o scrisoare adresată secretarului de stat pentru sănătate de atunci, Alan Johnson, în 2007, Charles a cerut ca spitalele homeopate, în special Tunbridge Wells Homeopathic Hospital, să fie protejate. În cele din urmă, acesta a fost închis în 2009.

„Așa cum v-am spus în timpul întâlnirii noastre, singurul motiv pentru care persist în eforturile mele în ceea ce privește asistența medicală integrată – în ciuda valurilor de invective de-a lungul anilor din partea unor părți ale instituțiilor medicale și științifice – este că nu pot suporta ca oamenii să sufere inutil atunci când o abordare complementară ar putea face o diferență reală”, au fost cuvintele lui Charles.

Charles, „promotor al șarlataniei”

Convingerile sale au fost făcute publice și mai mult atunci când a devenit patron al Facultății de Homeopatie (FoH) în 2019. Edzard Ernst, profesor emerit la Universitatea din Exeter, specializat în medicina alternativă și complementară, a declarat că această numire a arătat că prințul de atunci era un „promotor al șarlataniei” și „un dușman al progresului în domeniul sănătății”.

Palatul Buckingham nu a împărtășit niciun detaliu al planului de tratament al regelui și nu a fost dezvăluit care ar putea fi, dacă există, terapiile complementare pe care le-ar putea urma regele. Nu este clar dacă Regele Charles va fi tratat în cadrul NHS sau va beneficia de asistență medicală privată.

Prințesa de Wales a fost la Clinica din Londra luna trecută pentru o intervenție chirurgicală abdominală, în urma căreia se recuperează acum acasă. Familia a folosit în mod regulat spitalul privat King Edward VII din Marylebone, iar Prințesa Anne, Prințesa Diana și ultima Prințesă de Wales au născut la The Lindo Wing de la St Mary’s Hospital, care are o secție de maternitate privată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre