Simona Ionescu / Redactor Șef

Rochiile fabuloase ale prințesei Diana și poveștile lor. Se caută încă Rochia răzbunării

Rochiile fabuloase ale prințesei Diana și poveștile lor. Se caută încă Rochia răzbunării
Zeci de rochii purtate de prințesa Diana au ajuns acum în toate colțurile lumii. Nici până acum însă, nu s-a aflat ce s-a întâmpla cu celebra ținută neagră, cunoscută ca și „rochia răzbunării”.

A fost una dintre cele mai frumoase femei ale lumii, iar rochiile extraordinare pe care prințesa Diana le-a îmbrăcat de-a lungul vremii au rămas și acum în sufletul britanicilor. Singura de care nu se știe nimic rămâne rochia răzbunării.

Rochia lui Elvis se află în Anglia

Brodată cu 20.000 de perle și paiete albe, rochia Catherine Walker și bolero-ul asortat pe care Diana le-a purtat la British Fashion Awards la Royal Albert Hall din Londra, pe 17 octombrie 1989, a stârnit comparații cu regele muzicii, însuși Elvis. Diana însăși a supranumit rochia „rochia lui Elvis”, din cauza gulerului răsucit. Ea a purtat-o în timpul unei vizite oficiale la Hong Kong, la 10 noiembrie 1989, cu ocazia deschiderii Centrului de Cultură din Hong Kong, combinând-o cu diadema „Lover’s Knot” a reginei Maria.

„Ea strălucea în rochie și rochia strălucea în jurul ei”

Ulterior, a purtat rochia, fără bolero, la un banchet de stat organizat de președintele ungar Arpad Goncz în clădirea Parlamentului din Budapesta, la 8 mai 1990. „De fiecare dată când o vedeam pe prințesă în această rochie, nu mă puteam abține să nu simt că nu ar fi posibil ca nimeni altcineva să mai poarte vreodată această rochie și bolero.

Rochia lui Elvis

Ea strălucea în rochie și rochia strălucea în jurul ei într-o coloană strălucitoare de perle strălucitoare”, a declarat ulterior designerul. Rochia a fost cumpărată cu 90.827 de lire sterline la licitația organizată de Christie’s de către compania americană de suveniruri The Franklin Mint, care a creat o păpușă portret a Dianei purtând o replică a rochiei. Aceștia au donat rochia Muzeului Victoria & Albert din Londra.

Rochia lui Travolta

Această rochie din catifea albastră Victor Edelstein a devenit una dintre rochiile emblematice ale Dianei după ce a purtat-o dansând cu John Travolta pe 9 noiembrie 1985, la un dineu de stat oferit de președintele Ronald Reagan și soția sa Nancy la Casa Albă. În acea seară, ea a asortat rochia cu un colier de safire și perle transformat dintr-o broșă dăruită de Regina Mamă.

La miezul nopții, cu inima bătând cu putere, a traversat podeaua și a întrebat-o dacă vrea să danseze. Ea s-a întors și a făcut acea privire pe care o făcea atât, „atât de frumos”, și-a amintit artistul, și a întrebat-o dacă ar vrea să danseze.

Rochie Travolta

„Eram în al nouălea cer. Are un ritm extraordinar”

„A spus că i-ar plăcea și am dansat timp de 20 de minute pe un medley din Grease și Saturday Night Fever. Eram în al nouălea cer. Are un ritm extraordinar. Ne-am învârtit și ne-am întors. Am făcut un fel de foxtrot modern și ea m-a urmărit foarte bine. Poate într-o zi vom reuși să facem asta într-o situație mai puțin privită. Ar fi grozav, a spus ea”, a declarat Travolta.

Rochia a fost una dintre preferatele Dianei. A purtat-o la banchetul anual al Societății pentru Afaceri Asiatice de la Hotelul Savoy, pe 5 februarie 1986, dar și în timpul unei vizite de stat la Viena, Austria, pe 15 aprilie 1986, pentru a urmări un spectacol al Orchestrei Filarmonice din Londra la Musikverein.

Precum și într-o vizită de stat la Bonn, Germania, pe 2 noiembrie 1987, dar și pentru un portret oficial pentru Royal Hussars realizat de artistul Israel Zohar în 1990. Dar și la Royal Opera House, pe 3 noiembrie 1991, când s-a întâlnit cu Vivienne Westwood. Iar șase ani mai târziu, a scos-o din dulap pentru a o purta la portretul oficial realizat de Lord Snowdon și a asortat-o cu același colier pe care îl purtase cu 12 ani mai devreme.

Prima dată a fost vândută pentru prețul de 133.835 de lire sterline

De atunci, a schimbat de multe ori mâinile. Maureen Rorech a cumpărat rochia pentru 133.835 de lire sterline – cel mai mare preț ridicat vreodată de Christie’s pentru un articol de îmbrăcăminte. Depășind recordul anterior de 120.709,71 lire sterline pentru costumul alb pe care John Travolta l-a purtat în Saturday Night Fever.

În cele din urmă a dat faliment, iar rochiile au fost confiscate ca garanție. Această rochie specială a fost revândută de Kerry Taylor Auctions la 19 martie 2013 pentru 250.000 de lire sterline unui bărbat, ca un cadou pentru soția sa. Casa de licitații a vândut din nou aceeași rochie la 9 decembrie 2019, pentru 275.000 de lire sterline, către Historic Royal Palaces.

Diana îmbrăcată în rochia Catherine Walker din dantelă guipure albastru deschis, brodată cu diamante argintii

Rochia de gală

Când Diana a participat la vizionarea și recepția privată pentru licitația organizată de Christie’s la Londra, pe 2 iunie 1997, a ales o rochie Catherine Walker din dantelă guipure albastru pal, brodată cu diamante argintii.

A fost fotografiată alături de răposata ei mamă vitregă Raine, Comtesse De Chambrun, fostă contesă Raine Spencer, și de designerul Catherine Walker. Australianca Renae Plant a cumpărat ulterior această rochie de la o organizație caritabilă pentru Fundația „The Princess & The Platypus”, iar acum este expusă în Muzeul Prințesei Diana din Los Angeles.

Costumul verde mentă

Diana a iubit enorm costumul ei Chanel, verde mentă. L-a purtat de Ziua Îndrăgostiților, în 1997, pentru a inaugura o nouă unitate renală la spitalul Great Ormond Street din Londra și, din nou, în timp ce făcea cumpărături în New York, la 23 iunie 1997, combinându-l cu o geantă Chanel albă. Ea se afla în oraș pentru licitația organizată de Christie’s.

Cu toate acestea, acea călătorie de cumpărături a fost ultima dată când a purtat eticheta: în trei luni a murit. Atunci când sora mai mare a Dianei, Lady Sarah McCorquodale, a golit garderoba Dianei, aceasta a dăruit costumul valetului personal al tatălui ei decedat, Lord Spencer. Valetul o ajutase să îl clasifice, pentru soția sa. Când soția sa a murit, în 2018, l-a vândut și a ajuns într-un magazin de caritate. Acum este deținut de The Princess & The Platypus Foundation și este expus în Muzeul interactiv 3D al Prințesei Diana.

Costumul verde mentă pe care Diana l-a adorat

Rochia răzbunării a fost văzută ultima dată la Bridge of Weir, Scoția

În septembrie 1991, designerul Christina Stambolian lucra la buticul ei din Beauchamp Place, când prințesa Diana a intrat în magazin împreună cu fratele ei, Earl Spencer. În acea sâmbătă, frații ieșiseră să ia prânzul la restaurantul preferat al Dianei, San Lorenzo, și se întorceau spre Palatul Kensington, când au decis să facă niște cumpărături.

Acea excursie la cumpărături a dus la crearea uneia dintre cele mai discutate rochii din istorie: rochia de cocktail din crep de mătase neagră, cu corset asimetric și cu volănașe, plus eșarfă laterală. Pe care Diana a purtat-o pe 29 iunie 1994, în noaptea în care prințul Charles a recunoscut la televiziunea națională că are o aventură cu Camilla Parker Bowles.

„Piesa de rezistență”

Combinând rochia cu colierul ei preferat de safire, perle și diamante, care se potrivea cu inelul de logodnă, și cu unghiile stacojii, Diana a ieșit la o cină Vanity Fair la Galeria Serpentine din Hyde Park din Londra. Rochia ei a fost botezată de presa americană „Rochia răzbunării”. Ziarul The Telegraph a numit-o „piesa de rezistență”, descriind-o ca fiind probabil „cea mai strategică rochie purtată vreodată de o femeie în timpurile moderne”.

Rochia, în valoare de 900 de lire sterline, a fost cumpărată mai târziu pentru 44.511 lire sterline de către scoțianul Graeme Mackenzie și soția sa Briege, care dețineau franciza Body Shop în Scoția. Aceștia au expus-o pentru a strânge bani pentru organizații caritabile scoțiene. După moartea prințesei, cuplul, din Bridge of Wier, în Renfrewshire, a împachetat-o în hârtie de țesut și a pus-o într-un seif bancar. De atunci nu a mai fost văzută.

Charles și Diana sunt fotografiați împreună în Florența, în timpul unui turneu oficial în Italia

Balerina, cea mai scumpă rochie a Dianei vândută vreodată la licitație

Aceasta era una dintre rochiile preferate ale prințesei și cea mai scumpă rochie a Dianei care s-a vândut vreodată la licitație. Dar cumpărătorul și noua sa locație sunt necunoscute. Ea a purtat rochia de seară neagră, rodată cu stele albastre, la un dineu al primarului la Palazzo Vecchio, în Florența, Italia, pe 11 decembrie 1985. Iar anul următor a fost văzută pe 5 mai la un spectacol al Orchestrei Simfonice din Vancouver la Teatrul Orpheum, în Vancouver, Canada.

A fost una dintre rochiile scoase la licitație de prințesă la Christie’s pe 25 iunie 1997, cu două luni înainte de moartea ei, și a fost vândută revistei People pentru 15.910 lire sterline. Aceștia au donat-o Societății Istorice din New York în 2015, care a vândut-o recent pentru 790.000 de lire sterline, unui cumpărător neidentificat.

Bluza de logodnă a Dianei

Bluza de logodnă, vândută pentru 300.000 de lire sterline

O bluză din sifon de mătase roz pal, cu un guler moale și volănaș de satin de mătase roz a fost trimisă la revista Vogue, iar fotograful Lord Snowdon, a fotografiat-o pe Diana în această bluză pentru articolul „Frumuseți viitoare”. Logodna a fost anunțată în ziua lansării revistei, iar Diana a ales imaginea pentru fotografia oficială de logodnă.

„Această bluză era agățată în studioul nostru când am primit brusc un telefon de la Vogue, care ne cerea ceva cu gât înalt și foarte romantic. Abia mai târziu am descoperit că bluza fusese purtată de Lady Diana (ale cărei surori lucrau amândouă la Vogue)”, au scris în cartea lor „A dress for Diana”, David și Elizabeth Emanuel.

Bluza a fost vândută pentru 27.500 de lire sterline de Kerry Taylor Auctions la 8 iunie 2010, la Muzeul de stiluri iconice din Newbridge, County Kildare, Irlanda. Ulterior a fost înstrăinată de Julien’s Auctions la 14 decembrie 2023 pentru 300.000 de lire sterline unui cumpărător necunoscut.

Sursă foto: Daily mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre