Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretul rochiilor purtate la premiile Oscar. Detalii despre destinația fabuloaselor creații

Secretul rochiilor purtate la premiile Oscar. Detalii despre destinația fabuloaselor creații
De-a lungul anilor, rochiile purtate de vedete pe covorul roșu au impresionat prin măiestria lor. Puțină lume știe însă că fabuloasele creații au destinații finale total surprinzătoare. Și de foarte puține ori ele rămân în posesia celor care le poartă.

Premiile Oscar au fascinat o lume întreagă încă de la prima lor ediție, în 1929. Preț de o singură noapte pe an, vedetele se întrec în creații care mai de care mai atent lucrate. Nimeni nu bănuiește însă ce se întâmplă după eveniment cu majoritatea creațiilor. 

Pregătirea pentru premiile Oscar sau pentru orice altă gală importantă poate începe chiar și cu șase luni înaintea evenimentului propriu zis, în funcție mai mulți factori. În spatele fiecărei alegeri vestimentare care ajunge în lumina reflectoarelor se află o întreagă echipă, de la stiliști, designeri, până la artizani și croitori care făuresc cu măiestrie rochia respectivă. 

Alături de designeri, stiliștii aleg ce va purta o anume vedetă 

Alegerea unei ținute ia în considerare o serie de factori.
Sursa Foto: Instagram

Deși pare simplă, alegerea unei ținute pentru o gală importantă precum cea a premiilor Oscar presupune o muncă serioasă. În general, totul începe cu stilistul care decide în linii mari ce este potrivit pentru o anume vedetă. Încep apoi discuțiile purtate cu o serie de designeri pentru a se decide dacă ținuta va fi una special creată pentru ocazia și persoana care o va purta, sau dacă se va alege o creație din colecția nouă. 

În eventualitatea în care designerul, alături de stilist, aleg ca vedeta să poarte o ținută deja disponibilă, atunci lucrurile sunt simple. Rochia este aleasă în prealabil, iar ea ajunge la vedetă în ziua evenimentului, spre a fi îmbrăcată și accesorizată de bijuterii, machiaj și coafură. 

Ținutele couture se lucrează chiar și cu șase luni înaintea evenimentului 

Natalie Portman la premiile Oscar din 2020, într-o creație Dior.
Sursa Foto: Instagram

Pentru anumite celebrități, creatorii marilor case de modă aleg de multe ori modele personalizate, din categoria couture. Acestea pot ajunge până la șase luni ca și termen de execuție, căci toate detaliile sunt realizate manual.

Scopul lor este să arate latura artistică, măiestria și viziunea unică a casei de modă pe care o reprezintă.  De aceea ele nici nu pot fi cumparate, sunt create deseori în maxim două  exemplare menite să fie păstrate în arhivă sau chiar expuse în muzee.

Costurile unei astfel de rochii pot ajunge și la sute de mii de euro

Audrey Hepburn într-o creație Hubert De Givenchy la premiile Oscar din 1954.
Sursa foto: Instagram

 O ținută de Oscar trebuie să fie în general elegantă, atemporală, extravagantă, să atragă atenția și, cel mai important, să fie o reclamă potrivită pentru tipul de produse vândute de brand-ul respectiv. 

Costurile unei rochii couture pleacă de la câteva zeci de mii de euro și pot ajunge până la sute de mii de euro, în funcție de cristalele, diamantele și materialele textile folosite. Această investiție financiară este unul din motivele pentru care designerii insistă sa primească ținutele înapoi.

O parte dintre ținute ajunge înapoi la designer. Altele sunt licitate pe bani grei 

Julia Roberts este una dintre celebritățile care a primit rochia Valentino cadou.
Sursa foto: Instagram

După ce au strălucit în lumina reflectoarelor, o mare parte din rochii este trimisă cu avionul înapoi la marile case de modă din Milano, Paris, New York sau Londra. Acolo vor fi curățate de specialiști și expuse în showroom-uri, unele dintre ele ajungând chiar și la muzee. 

Unele dintre fabuloasele creații ajung inclusiv să fie scoase ulterior la licitații publice sau private, iar sumele să fie donate unor cauze. 

Păstrarea ținutei, o onoare acordată de designer 

Deși majoritatea celebrităților returnează creațiile după evenimente, există și situații în care vedetele pot păstra ca amintire rochiile. De obicei, această decizie aparține strict designer-ului și este influențată mult de relația pe care acesta o are cu respectiva celebritate, sau chiar și de către alte condiții care țin de promovare sau alte preferințe. 

Printre actrițele care au păstrat creațiile purtate pe covorul roșu se numără, printre altele, Julia Roberts cu rochia de catifea neagră semnată Valentino, dar și Audrey Hepburn și Glenn Close. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre