Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii pot primit vacanțe gratuite în Grecia. Există o singură condiție

Românii pot primit vacanțe gratuite în Grecia. Există o singură condiție
Zeci de mii de turiști se înghesuie să obțină vouchere pentru a acoperi șederea la hotel pe o perioadă de o săptămână. După nouă luni de la devastarea insulei Rhodos de incendii, Grecia lansează primele vacanțe „gratuite” pentru a-i recompensa pe turiștii nevoiți să fugă din calea focului, anul trecut.

Românii pot primit vacanțe gratuite în Grecia, cu condiția să se fi numărat printre cei aproximativ de 25.000 de turiști care au avut de suferit anul trecut, după ce au ajuns în Rhodos, insulă devastată de incendii.

Implementarea acestei scheme a necesitat o nouă legislație și o birocrație considerabilă, însă acum, la nouă luni de la tragedie, Grecia deschide porțile pentru compensarea turiștilor afectați, arată The Guardian.

„Schema funcționează așa cum a fost promis prim-ministrul, a declarat secretarul general al Ministerului Turismului din Grecia, Myron Flouris, pentru The Guardian. Procesul a fost extrem de complex, mai ales că suntem prima țară care implementează o astfel de inițiativă la nivel mondial”.

Românii pot beneficia de vacanțe gratuite în Grecia

Conform programului, cei care au fost cazați în hoteluri evacuate în timpul incendiilor din iulie 2023 vor putea folosi vouchere electronice în valoare de până la 500 de euro pentru a acoperi cheltuielile de cazare pentru o săptămână. Această inițiativă va fi implementată în două etape: de acum până în 31 mai și între 1 octombrie și 15 noiembrie.

Incendiile de pe insula Rhodos de anul trecut au stricat vacanțele a 25.000 de turiști

Imediat ce s-a anunțat măsura, turiștii s-au înghesuit să solicite voucherele. Conform oficialilor din industria turismului din Rhodos, peste 5.000 de turiști sunt deja înregistrați în program. „Oricine a fost afectat de incendii este eligibil, a spus Yannis Papavasiliou, liderul asociației hotelierilor din insulă. Reacția a fost foarte pozitivă și se preconizează că va fi și mai puternică în toamnă”.

Ce reprezintă voucherul de 500 de euro

El a explicat că compensația va reflecta suma inițial plătită de clienți către operatorii de turism, variind între 300 și 500 de euro. „Această schemă se aplică doar hotelurilor, nu și unităților de cazare private, precum cele disponibile pe platforma Airbnb. În final, Grecia își ține promisiunea de a-i compensa pe toți cei afectați de schimbările climatice”.

Inițiativa a fost anunțată de guvernul de centru-dreapta al țării, condus de Kyriakos Mitsotakis, la emisiunea Good Morning Britain de la ITV, la scurt timp după ce mii de turiști blocați pe insulă în timp ce se aflau în vacanță au fost evacuați în timp ce flăcările se răspândeau cu repeziciune.

La momentul respectiv, pentru liderul grec, prioritare au fost viețile oamenilor. „Nu a fost o sarcină ușoară… evacuarea a 25.000 de turiști, dar am reușit să o facem în siguranță și suntem mândri că am gestionat această criză fără a pierde vieți omenești”, spunea acesta, vara trecută.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre