Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești proaste pentru românii care vor pleca în Grecia. Iată ce îi așteaptă din 2024

Vești proaste pentru românii care vor pleca în Grecia. Iată ce îi așteaptă din 2024
Dacă până acum toți românii se înghesuiau să plece în Grecia, situația se va schimba radical începând cu 2024.

Românii care adoră să petreacă vacanțele în Grecia, vor trebui ca începând cu 2024 să bage mâna adânc în buzunar.

Vacanțele românilor în Grecia vor fi mai scumpe din 2024, pentru că va introdusă o nouă taxă, care trebuie plătită înainte de a pleca în concediu. Statul elen dorește ca prin această taxă să acopere cheltuielile provocate de incendiile și inundațiile care au distrus țara. Taxa impusă de guvernul de la Atena poartă denumirea de „taxa climatică”.

Valoarea taxei depinde de tipul de cazare

La târgul de turism de la Salonic, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat că în viitor va fi înființat un fond pentru dezastre naturale. În plus, va fi introdusă o asigurare completă obligatorie împotriva dezastrelor naturale pentru toate companiile. De asemenea, el a menționat că sectorul turismului va juca un rol important în finanțarea acestor măsuri și a reconstrucției. Potrivit unui raport realizat de „Focus, această taxă va varia în funcție de sezonul de călătorie. În prezent, taxa pe pat este cuprinsă între 50 de cenți și 4 euro pe noapte”.

Turiștii români care pleacă în Grecia vor plăti din 2024 o nouă taxă

Cât veți plăti mai mult la hotel

Din 2024, din martie până în octombrie, noua taxă turistică va atrage după sine o creștere a costurilor de cazare în Grecia. Hotelurile cu una sau două stele vor percepe atunci 1,50 de euro pe noapte (anterior 0,50 de euro). Pentru hotelurile de trei stele, taxa va crește la 3 euro (anterior 1,50 euro), hotelurile de patru stele vor percepe 7 euro (anterior 3 euro), iar pentru cele de cinci stele taxa va crește la 10 euro pe noapte (anterior 4 euro).

Vor plăti mai mult și cei care închiriază pe termen scurt

Noua taxă se va aplica și închirierilor pe termen scurt prin intermediul platformelor online. Pentru apartamente este prevăzută o sumă de 1,50 euro.

Pentru casele unifamiliale sau chiar și pentru cazări mai exclusiviste, taxa va fi de 10 euro, similară cu cea a hotelurilor de lux. Grigoris Tasios, președintele Asociației hotelierilor panelenici, subliniază că, într-un hotel de lux, acest nou regulament va duce la un cost suplimentar de 70 de euro pe săptămână pentru oaspeți, pe pat sau cazare. El își exprimă temerea că această creștere ar putea avea un impact negativ asupra numărului de turiști în 2024.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre