Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii primesc un nou ajutor în bani de la stat. Cât este indemnizația și dacă are legătură cu pensia

Românii primesc un nou ajutor în bani de la stat. Cât este indemnizația și dacă are legătură cu pensia
Pentru a se evita cât mai mult internarea bătrânilor în azile, Guvernul îi va plăti pe rudele vârstnicilor ca să aibă grijă, acasă, de ei. Astfel, cei care îngrijesc vârstnici vor putea primi indemnizație.

Printr-o strategie națională privind îngrijirea de lungă durată a persoanelor vârstnice, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) vrea să elimine pe cât posibil instituționalizarea seniorilor pentru a le da acestora posibilitatea de a primi îngrijire la domiciliul propriu. În proiectul de hotărâre privind această strategie se dorește remunerarea îngrijitorilor informali ai vârstnicilor, care fac parte, de cele mai multe ori, din familia apropiată, într-un mod suficient, precum și acordarea de servicii de consiliere, ajutor psihologic sau servicii de tip respiro.

Ce este un îngrjitor informal

Cel care va avea grijă de bătrân se va numi îngrijitor informal, care este o persoană necalificată și  membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, potrivit Legii-cadru 153/2017. Îngrijitorul va trebui să îl ajute pe bătrân, să-i ofere îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază. Dar și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.

Câți bani primești dacă îngrijești un vârstnic

Concret, cei care, prin semnarea acestui contract, devin îngrijitori ai unei persoane vârstnice, inclusiv din familie, vor primi o indemnizaţie. Aşa cum apare în Legea-cadru nr. 153/2017, salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0 este de 2.535 lei. Așadar, indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au, în același timp, grijă de o persoană vârstnică ar fi de 1.268 de lei. Pentru a putea primi această indemnizație, îngrijitorii informali trebuie să aibă un contract încheiat cu serviciul public de asistență socială.

Bani mai mulți pentru îngrijirea vârstnicilor cu handicap

În cadrul documentului se dă ca exemplu situația în care nevoile de îngrjire personală ale unui vârstnic cu un grad mare de dependență sunt similare cu cele ale unei persoane cu dizabilități, însă finanțarea de la stat a celor două servicii acordate în centrele rezidențiale sunt diametral opuse: finanțare de 90% pentru persoanele de dizabilități versus minim 10% din standardul de cost pentru vârstnici.

De asemenea, este subliniat faptul că în condițiile în care o persoană cu handicap grav poate beneficia de un asistent personal (angajat de primărie) sau, în schimb, de o indemnizație lunară, persoana vârstnică de gradul I de dependență trebuie să achite ea însăși o contribuție pentru serviciile de îngrijire la domiciliu, valoare care este stabilită de autoritățile locale care prestează aceste servicii, potrivit Avocatnet.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre