Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii se pot întoarce la școală să-și finalizeze studiile. Ce spune noul ordin al Ministerului Educației

Românii se pot întoarce la școală să-și finalizeze studiile. Ce spune noul ordin al Ministerului Educației
Chiar dacă ați depășit cu mai mulți ani vârsta la care ar fi trebuit să urmați învățământul obligatoriu, vă puteți întoarce la școală. Măsura a fost aplicată printr-un ordin al Ministerului Educației, apărut recent.

Potrivit unui nou ordin al Ministerului Educației, vă puteți întoarce la școală pentru a finaliza studiile chiar dacă ați depășit cu mulți ani vârsta la care trebuia să urmați învățământul obligatoriu.

Noua metodologie a apărut recent, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Educației 7.822/2024

Potrivit Legii 198/2023, legea învățământului preuniversitar, pentru persoanele care au depășit cu mai mult de trei ani vârsta clasei în învățământul primar, cu mai mult de patru ani vârsta clasei în învățământul gimnazial, respectiv cu mai mult de cinci ani vârsta clasei în învățământul liceal, învățământul obligatoriu se poate organiza și în forma de învățământ cu frecvență redusă.

Noua metodologie a apărut recent, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Educației 7.822/2024.

Ce prevede noul act normativ

Conform noului act normativ, persoanele care se întorc la școală vor participa doar la o parte dintre activitățile didactice care sunt prevăzut în planurile-cadru de învățământ.

Cealaltă parte constă în activități de studiu individual. Se pot înscrie la cursurile cu frecvență redusă în clasa imediat următoare celei promovate persoanele care au depășit vârsta la care ar fi trebuit să urmeze școala și care au promovat un număr de clase din învățământul preuniversitar obligatoriu, forma cu frecvență, zi sau seral.

Înscrierile se fac pe baza foii matricole în original și a adeverinței eliberate de școală. Persoanele vor veni la școală în aceleași zile în care învață elevii, de obicei după amiază sau seara. Clasele cu frecvență redusă se organizează în limba română și în limbile minorităților naționale.

Documente necesare înscrierii în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă

Românii se pot întoarce la școală să-și finalizeze studiile. Ce spune noul ordin al Ministerului Educației
Învățământ fără frecvență

Documentele necesare pentru a vă înscrie în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă sunt cererea de înscriere, certificatul de naștere în copie, conform cu originalul, copie după CI, copie de pe cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal, în cazul beneficiarilor primari minori.

De asemenea, vă sunt necesare certificatul de căsătorie în copie, conform cu originalul (după caz), precum și actele de studii care să ateste anii de școală absolviți anterior (după caz).

Ultimele documentele necesare sunt adeverința medicală tip, eliberată de medicul de familie. Documentele de mai sus, însoțite de cererea de înscriere se vor depune la școală sau se vor transmite prin poștă sau e-mail.

Elevii primesc manuale gratuite

La finalizarea studiilor, profesorul consilier școlar și profesorul pentru învățământ primar/ dirigintele va scrie o recomandare de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior.

Ca și elevii care urmează cursurile la zi, cei înscriși în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă primesc manuale gratuite de la școală, care vor fi predate profesorului-diriginte la sfârșitul fiecărui an școlar. În cazul în care nu predau manualele primite, acești elevi trebuie să le plătească.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri