Simona Ionescu / Redactor Șef

Românul mort pe Everest face parte dintr-un șir lung de tragedii misterioase. Șir de cadavre pe Munții Himalaya

Românul mort pe Everest face parte dintr-un șir lung de tragedii misterioase. Șir de cadavre pe Munții Himalaya
Alpinistul român Gabriel Viorel Țabără, care a fost găsit mort pe Everest, face parte dintr-un șir lung de tragedii misterioase. Munții Himalaya au lăsat un șir de cadavre pe crestele la înălțime.

Gabriel Viorel Țabără, în vârstă de 48 de ani, a fost găsit mort, luni dimineață în Tabăra III de pe Everest, situată la altitudinea de 7470 de metri. Decesul său a fost confirmat de oficiali locali, citați de Everest Chronicle. Gabriel Viorel Țabără încerca să urce muntele fără oxigen suplimentar, asemeni altor alpiniști temerari care au făcut astfel de ascensiuni înaintea lui.

Românul mort pe Everest nu este singurul ce și-a găsit sfârșitul în Himalaya, ci face parte dintr-un șir de cadavre din munți.  

Alți doi alpiniști, morți în aceeași zi 

Doi alpiniști au căzut și au dispărut în apropiere de Hillary Step pe Muntele Everest încă de ieri dimineață, 21 Mai, au confirmat oficialii. Potrivit unei surse de la tabăra de bază, un alpinist din Marea Britanie și un Sherpa din Makalu au căzut când o secțiune a traseului de la Hillary Step, sub punctul de vârf, s-a prăbușit ieri dimineață. 

Daniel Paul Peterson din Marea Britanie este unul dintre cei ce au pierit pe munte

Victimele au fost identificate ca fiind Daniel Paul Peterson din Marea Britanie și Pas Tenji Sherpa din Makalu, Sangkhuwasabha. Aceștia făceau parte din expediția 8K Expeditions.

Cei doi nu au avut nicio șansă 

Incidentul a avut loc când cei doi se întorceau spre taberele inferioare după ce au ajuns la punctul de vârf în jurul orei 4:40 dimineața, pe 21 mai. Potrivit surselor, o echipă condusă de Nga Tenji Sherpa și Pasang Sherpa de la Summit Force Pvt Ltd a efectuat o misiune de salvare și a salvat alți alpiniști când traseul s-a rupt la secțiunea Hillary. „Câțiva alpiniști au fost salvați imediat, dar Peterson și Pas Tenji au căzut,” au declarat martorii oculari oficialilor din tabăra de bază.

Anterior, alpiniștii mongoli – Usukhjargal Tsedendamba și Prevsuren Lkhagvajav – au murit la peste 8.500m în timp ce coborau de la punctul de vârf pe 13 mai.

Peste 300 de oameni, morți în ultimii 10 ani pe Everest 

Conform datelor oficiale, în ultimii 10 ani pe Everest au murit 305 oameni. Doar în 2015, 22 de alpiniști și-au găsit sfârșitul acolo (avalanșele sunt responsabile pentru 29% dintre decese, 23% dintre căderi și 20% din cauza răului de înălțime, printre alți factori mortali).

Gabriel Țabără nu este singurul alpinist mort pe Everest

În mai 2012, la doar 22 de ani, exploratorul britanic Matthew Dieumegard-Thornton a devenit unul dintre cei mai tineri alpiniști din istorie care au urcat pe vârf. Acesta a vorbit despre pericolele care pândesc în Himalaya.

Everest-ul e plin de cadavre 

Pe lângă șerpașii care nu poartă echipamente și pot fi „un pic nebuni”, crevasele periculoase, dar și celebra „zonă a morții” care provoacă delir din cauza aerului extrem de rarefiat, o altă problemă majoră sunt cadavrele oamenilor care au picat drept ofrandă muntelui. 

„Pe Everest sunt o mulțime de cadavre. Când pleci din tabăra patru în ziua ascensiunii pe vârf, ești atât de sus că abia te poți ține pe picioare. Nu poți căra nimic prea greu în spate, așa că dacă mori acolo, sus, e puțin probabil ca cineva să te coboare, așa că vei da și peste alte cadavre. Pentru o mare parte din drum încerci să rămâi pozitiv, oamenii nu vorbesc despre asta, dar toată lumea observă ce e în jur”, a transmis alpinistul într-un interviu. 

Gabriel Ţabără a reușit să evite moartea de mai multe ori 

Într-un interviu acordat în urmă cu ceva timp pentru o publicație autohtonă, Gabriel Țabără povestea că a reușit să evite moartea de mai multe ori și era conștient de riscurile la care se supune: „Riscuri există. Eu chiar glumeam cu colegii, când am plecat, că există o probabilitate să nu mă întorc”, spunea atunci.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @wensierskiworldwide

„Am trecut şi pe lângă cazuri fatale. Am văzut pe viu un alpinist decedat, am trecut la jumătate de metru de el. Era adus de şerpaşi. A fost o combinaţie nefericită de infarct şi edem cerebral, când se umflă creierul din cauza presiunii foarte scăzute. E prima dată când am văzut un caz fatal, dar trebuie să ai o pregătire mentală bună, să treci peste.”

Ultima postare a alpinistului 

A mers mai departe: „Dacă începem să renunţăm la visele noastre, rămânem cramponaţi într-un anumit mediu”, spunea Ţabără.

În ultima sa postare de pe Instagram în urmă cu două săptămâni, Gabriel Țabără arăta peisajul mirific pe care îl avea în fața ochilor: „Vedere de la înălțime de la Tabăra 1 la Tabăra 2. Cu Lhotse pe fundal. Doar o altă zi de cățărare pe Everest. Necesită atât de mult efort să scoți o cameră, ca să nu mai vorbim de pilotarea dronei. Sper să vă placă 🫶🏼”, spunea alpinistul. Trupul neînsuflețit al românului urmează să fie preluat și dus la Kathmandu, capitala Nepal. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre