Alpinistul român Gabriel Viorel Țabără a fost găsit mort pe Everest, unde se afla de două luni, în încercarea de a escalada un vârf alăturat celui mai înalt din lume. El plănuia să urce pe vârful Lhotse, cu o altitudine de 8516 metri, aflat în vecinătatea Everestului.
Gabriel Viorel Țabără, în vârstă de 48 de ani, a fost găsit mort, luni dimineață în Tabăra III de pe Everest, situată la altitudinea de 7470 de metri. Decesul său a fost confirmat de oficiali locali, citați de Everest Chronicle. Gabriel Viorel Țabără încerca să urce muntele fără oxigen suplimentar, asemeni altor alpiniști temerari care au făcut astfel de ascensiuni înaintea lui.
Alpinistul român a fost găsit mort în cortul său
Gabriel Viorel Țabără a fost găsit fără viață în cortul său de către ghidul său Sherpa, a declarat Mohan Lamsal, organizatorul expediției Makalu Adventure. „Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a explicat Mohan Lamsal, reprezentantul Makalu Adventure, pentru Everest Chronicle, citând informațiile primite de la ghidul local al alpinistului.
Acesta a mai spus că compania lui urmează să preia trupul neînsuflețit al românului, și să-l aducă la Kathmandu. Alpinistul român se afla pe munte de două luni și finalizase procesul de aclimatizare. Totodată, el efectuase mai multe rotații de antrenament în pregătirea pentru ascensiunea finală pe vârful Lhotse, pentru care aștepta momentul oportun.
Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor, a confirmat decesul alpinistului român. „Am cerut detalii despre incident”, a declarat Gautam, pentru sursa citată. Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume.
Primul român a cucerit vârful Lhotse acum 11 ani
Primul român care a cucerit acest vârf, într-o escaladă întreprinsă tot fără oxigen suplimentar (ca de altfel toate escaladele sale), a fost timișoreanul Horia Colibășanu.
Stomatolog de profesie, e singurul român premiat cu Pioletul de aur și singurul care a reușit să se întoarcă în viață după ce a escaladat vârfurile Annapurna (8.091 m, în 2010), K2 (8.611 m, în 2004), Dhaulagiri (8.167 m, în 2007) și Shishapangma (8.013 m, în 2014), din Himalaya, incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume. El a urcat în toate expedițiile de unul singur, fără să folosească oxigen suplimentar și fără să fie ajutat de șerpași. Colibășanu a urcat pe vârful Lhotse în anul 2013.
Record absolut pe Everest
Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a ajuns miercuri pentru a 30-a oară pe vârful Everest, doborându-și astfel propriul record de ascensiuni pe cel mai înalt vârf montan din lume, a anunțat organizatorul expediției sale, conform AFP. „Kami Rita a ajuns pe vârf în această dimineață. El a stabilit un nou record de 30 de ascensiuni pe Everest”, a declarat Mingma Sherpa de la Seven Summit Treks.
Ghid montan de peste 20 de ani, Kami Rita Sherpa a urcat pentru prima dată pe vârful Everest, la o altitudine de 8.849 de metri, în anul 1994, în cadrul unei expediții comerciale. De atunci, el a escaladat cel mai înalt munte din lume aproape în fiecare an, însoțindu-i pe clienții lui. Într-un an a urcat chiar de două ori.
Alpinistul nepalez are în palmares și alte câteva vârfuri de 8.000 de metri, printre care K2 din Pakistan, al doilea cel mai înalt munte din lume.
Sursa foto: Facebook / Gabriel Viorel Țabără
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook