De acum este oficial. Asistenții universitari vor trebui să susțină un concurs pentru a deveni titulari. Practic, asistenții universitari care vor dori să fie angajați permanenți ai unei instituții de învățământ superior vor trebui să susțină un concurs. Noile prevederi apar în Legea 106/2023, apărută azi. Această lege se va aplica din data de joi. Ea are ca scop eliminarea unei prevederi întâlnite până acum în Legea nr. 1/2011 a educației naționale.
Mai exact, Legea 106 / 2003 prevede eliminarea prevederii potrivit căreia „contractul de muncă pe perioadă determinată dintre o universitate și un asistent universitar, încheiat în baza unui concurs, la care au fost îndeplinite standardele de ocupare specifice funcției (…), se transformă în contract de muncă pe perioadă nedeterminată, conferind calitatea de titular”.
În consecință, toți asistenții universitari vor trebui să susțină un concurs pentru a putea trece de la un contract individual de muncă pe perioadă determinată la unul pe perioadă nedeterminată, respectiv pentru a deveni titulari pe posturile în care activează.
Vechea Lege a educației încălca Codul Muncii
Până la apariția prezentei legi, precedenta, Legea educației stabilea deja obligativitatea susținerii unui concurs, dar nu și la schimbarea tipului de contract de muncă, ci doar la încheierea contractului individual de muncă pe perioadă determinată dintre universitate și asistentul universitar.
Prevederea ce se va elimina peste câteva zile „creează disfuncționalități în ceea ce privește managementul resurselor umane, deoarece nu permite universităților să poată dispune dacă este sau nu oportună modificarea caracterului contractului individual de muncă din determinat în nedeterminat”, arată inițiatorii proiectului legislativ.
În plus, inițiatorii susțin că până acum, în baza vechilor prevederi ale Legii educației, se încălcau principiile Codului Muncii (Legea 53/2003), în sensul că universitatea, în calitatea sa de angajator, era obligată să schimbe caracterul contractului individual de muncă fără organizarea unui concurs, scrie avocatnet.ro.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook