Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a suspectat că exploziile de la Crevedia au fost provocate de o țigară. Criminaliștii au ajuns la altă concluzie

S-a suspectat că exploziile de la Crevedia au fost provocate de o țigară. Criminaliștii au ajuns la altă concluzie
Bilanțul celor trei explozii din data de 26 august 2023, de la stația GPL ilegală din Crevedia (județul Dâmbovița), a fost unul cutremurător:  6 oameni au murit și 56 au fost grav răniți, între care 39 de pompieri. 12 victime aflate în stare gravă au trebuit transferate în străinătate. Exploziile au distrus 9 case, au afectat 11 gospodării și au carbonizat 11 mașini. Acum s-a aflat exact ce s-a întâmplat acolo.

În cazul exploziilor de la Crevedia s-a suspectat că acestea au fost declanșate de o țigară. Criminaliștii au ajuns însă la altă concluzie. Experții criminaliști de la Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) au finalizat raportul seriei de explozii devastatoare de la Crevedia, ocazie cu care s-a aflat ce le-a declanșat.

Concluziile raportului au fost făcute publice de avocatul Adrian Cuculis și arată că incendiul și exploziile de la Crevedia au fost provocate de o pompă de transvazare neomologată. Această pompă nu se etanșeiza la supapa cisternelor, însă în ciuda acestui aspect era folosită ca atare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @scoala_soferi_cutieautomata

„Același lucru l-a reținut și raportul INSEMEX care în 400 de file arată în detaliu ce s-a întâmplat la Crevedia și cum au murit atâtea persoane. Din punctul meu de vedere putem subsuma tragedia de la Crevedia la un singur cuvânt: bani. Transvazarea se făcea cu o pompă de debit mare pentru a descărca dintr-o cisternă în alta cantitatea de GPL și pentru a „eficientiza” timpii”, a declarat avocatul Cuculis.

Criminaliștii au tras concluzia în cazul exploziilor de la Crevedia

Cauza producerii exploziilor este,  prin urmare, scurgerea de GPL (gaz petrol lichid) din autocisternă, se arată în raportul criminaliștilor. Cel mai probabil, scurgerea a avut loc în urma unei manevre de transvazare a gazului dintr-o semiremorcă într-o cisternă, se arată în raportul realizat de expertul criminalist Grigoraș Bețiu.

Același document arată că sursa de inițiere a amestecului exploziv a fost scurgerea în atmosferă a gazului GPL „ca urmare a pierderii etanșeității sistemului” cel mai probabil în urma unei manevre de transvazare a gazului între cisterne.  În probatoriul anchetei, experții INEC menționează „utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, fără istoric”, precum și „inexistența unei proceduri de lucru autorizate”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre