Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a vândut cel mai mare diamant roz găsit în Rusia. În câteva minute

S-a vândut cel mai mare diamant roz găsit în Rusia. În câteva minute
O nestemată roz „de excepţie”, prelucrată din cel mai mare diamant brut roz descoperit vreodată în Rusia, a fost vândută la licitaţie la Geneva. Suma încasată este colosală.

Denumită „Le Spectre de la Rose”, după celebra creaţie a baletului rusesc (foto), această nestemată de 14,83 de carate reprezintă cel mai mare diamant de acest tip din clasa „vivid” – pus în vânzare în cadrul unei licitaţii. Piatra prețioasă este de culoare violet-roz, are formă ovală și măsoară 1,7 cm lungime şi 1,27 cm lăţime.

Diamantul a fost scos la licitație de Sotheby’s, iar surpriza a fost imensă, deoarece bijuteria a fost vândută în numai câteva minute. Suma pentru care s-a adjudecat „Le Spectre de la Rose” a întrecut orice așteptări: 21 de milioane de franci elveţieni, adică 26,6 milioane de dolari, inclusiv comision. Cumpărătorul a dorit să-şi păstreze anonimatul şi să liciteze prin telefon.
Înainte de licitaţie, casa Sotheby’s i-a estimat valoarea între 23 şi 28 de milioane de dolari.

Benoit Repellin, director de vânzări în cadrul departamentului destinat bijuteriilor de top de la Sotheby’s din Geneva, a declarat că este vorba despre un record pentru un diamant violet-roz. Acest diamant, „în totalitate pur”, este excepţional prin mărime şi culoare, a mai declarat înainte de licitaţie Repellin.

Origine de excepţie

Piatra preţioasă a fost extrasă şi tăiată dintr-un diamant brut de 27,85 carate – cel mai mare diamant brut roz extras vreodată în Rusia. Diamantul a fost descoperit în Iacutia, în nord-estul Siberiei, în anul 2017, de grupul rus Alrosa. A fost nevoie de un an de muncă pentru a-l tăia oferindu-i-se forma ovală şi păstrându-i-se în acelaşi timp culoarea strălucitoare.

Amintim că diamantele roz sunt cele mai rare şi râvnite pietre preţioase de pe piaţa mondială. Cinci din cele mai scumpe zece diamante vândute vreodată la licitaţie sunt roz. Toate au fost vândute în ultimul deceniu. Recordul absolut pentru cel mai scump diamant roz adjudecat vreodată la licitaţie este deţinut de „CTF Star Pink”, care s-a vândut cu 71,2 milioane de dolari în 2017, la Hong Kong.

Sursa foto: Instagram

Exclusiv. Bianca Drăgușanu, amenință pe față: „Vă fac muci. La pachet. Vă împachetez pe toate!”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre