Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a vândut una dintre cele mai scumpe viori Stradivarius din lume. Suma licitată este fabuloasă

S-a vândut una dintre cele mai scumpe viori Stradivarius din lume. Suma licitată este fabuloasă
O vioară Stradivarius a fost vândută recent, casa de licitații susținând că este unul dintre cele mai scumpe instrumente muzicale vândute vreodată. Se spune că tonul instrumentului l-a influențat Johannes Brahms, cel mai mare compozitor al epocii romantice într-una dintre lucrările sale.

Vioara, fabricată în 1714 de meșterul italian Antonio Stradivari și folosită de virtuozul de origine maghiară Joseph Joachim în secolul al XIX-lea, a fost vândută de Sotheby’s New York la un preț mai mic decât estimarea sa, cuprinsă între 9,66 milioane lire sterline și 14,5 milioane lire sterline. Suma încasată este totuși fabuloasă, vioara fiind licitată la final pentru suma de 9 milioane de lire sterline. 

Banii vor fi folosiți de New England Conservatory pentru a înființa o bursă în sprijinul generațiilor viitoare de muzicieni.

Banii vor fi folosiți pentru a acorda burse tinerilor muzicieni

Vioara a fost creată în timpul „perioadei de aur” a lui Stradivari, în timpul căreia acesta și-a creat cele mai bune lucrări, și a fost dăruită de regretatul violonist și profesor Si-Hon Ma, care și-a obținut diploma de artist de la NEC în anii 1950.

„Încasările vor stabili cea mai mare bursă la New England Conservatory. A fost o onoare să avem Joachim-Ma Stradivari în campus și suntem nerăbdători să vedem cum moștenirea sa continuă pe scena mondială. Mulțumim Sotheby’s pentru parteneriatul lor pentru a face posibilă această bursă numită”, a declarat Andrea Kalyn, președinte al NEC.

Vioara a atras atenția la nivel mondial

S-a vândut una dintre cele mai scumpe viori Stradivarius din lume. Tonul instrumentului l-a „influențat” pe celebru compozitor Brahms
S-a vândut una dintre cele mai apreciate viori create de maestrul Stradivarius

Se crede că Joachim, unul dintre cei mai influenți violoniști ai secolului al XIX-lea, a folosit-o în colaborările sale cu compozitori precum Johannes Brahms. Este probabil să fi cântat pe Stradivarius în timpul premierei din 1879 a Concertului pentru vioară în re major, op. 77 de Brahms, dirijat chiar de Brahms.

Se crede că tonul instrumentului l-a „influențat” pe Brahms în timp ce compunea această lucrare monumentală, a declarat Sotheby’s. Joachim este, de asemenea, probabil să fi cântat la vioară în timp ce reînvia Sonatele și Partitele lui Bach.

Recordul de licitație pentru un instrument muzical este vioara Stradivarius „Lady Blunt” din 1721

 „Această vioară extraordinară reprezintă apogeul meșteșugului și al istoriei muzicii clasice, sunetul său de neegalat și proveniența istorică captivând deopotrivă colecționarii și muzicienii. Joachim-Ma Stradivarius a atras atenția la nivel mondial, atingând unul dintre cele mai mari prețuri înregistrate vreodată pentru un instrument muzical – o recunoaștere a rarității și importanței sale istorice.

A fost un adevărat privilegiu să ne fie încredințată această capodoperă a sunetului și suntem onorați că am jucat un rol în călătoria sa remarcabilă”, a mărturisit și Mari-Claudia Jimenez, președinte al Sotheby’s. Recordul de licitație pentru un instrument muzical este vioara Stradivarius „Lady Blunt”, din 1721. Aceasta a fost vândută în cadrul unei licitații online pentru 9,5 milioane de lire sterline în 2011. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre