Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandal fără precendent în tenisul feminin. „Oamenii nu văd toate astea”

Scandal fără precendent în tenisul feminin. „Oamenii nu văd toate astea”
Legendara tenismenă crede că a ajuns să fie dată la o parte din cauza faptului că spune tot ceea ce gândește, fără să menajeze pe nimeni.  

Deținătoarea recordurilor în tenis, Margaret Court (80 de ani), a răbufnit după retragerea Serenei Williams, spunându-și părerea despre „cea mai bună jucătoare din toate timpurile”, dar și despre întreaga lume a tenisului, care a dat-o la o parte.

Fostul numărul 1 mondial Margaret Court spune lucrurilor pe nume: „Am fost dată la o parte din tenis”

Câștigătoare de 24 de Grand Slam-uri la simplu, dar și de 19 titluri la dublu și 21 la dublu-mixt, Margaret Court are 64 de titluri în palmares, record încă neatins în tenis. Cu toate acestea, lumea tenisului o numește pe Serena Williams – GOAT (Greatest of all time / cea mai bună jucătoare din toate timpurile), aspect ce o nemulțumește pe fostul numărul 1 mondial.

„Nu mai vor să-mi menționeze numele”

Americanca Serena Williams s-a retras din tenis săptămâna trecută, având în palmares 23 de trofee de Grand Slam, aflându-se la un singur titlu distanță de Margaret Court.

Margaret Court și-a vărsat of-ul și a spus că se simte marginalizată din cauza faptului că și-a exprimat întotdeauna părerile sincer, lucru ce a deranjat în ultimul timp mai multă lume. Fosta campioană nu a mai fost invitată la Australian Open, turneu unde dă numele unuia dintre terenurile principale. „O mare parte din presa și televiziunea de astăzi, în special în tenis, nu vrea să-mi menționeze numele”, s-a plâns Magaret, care a ripostat după ce s-a simțit dată la o parte.

„Îmi pronunță numele doar când e necesar, pentru că încă dețin atât de multe recorduri. În 2020, trebuia să vin la Wimbledon pentru cea de-a 50-a aniversare a Grand Slam-ului meu calendaristic. Dar apoi a lovit Covid, așa că celebrarea nu s-a întâmplat niciodată. Openul Francez nu m-a invitat, nu m-a invitat nici US Open. Rod Laver câștigase Grand Slamul și a fost celebrat, eu nu. Dar nu mi-am pierdut somnul din cauza asta”, a declarat aceasta.

Margaret Court crede că a ajuns să fie dată la o parte din cauza faptului că spune tot ceea ce gândește, fără să menajeze pe nimeni.

„Serena nu a mai câștigat nimic după naștere”

Cât despre Serena Williams, fosta mare jucătoare de tenis spune că a admirat-o întotdeauna, ceea ce nu poate spune că s-a întâplat și invers.

„Serena a jucat cu 7 ani mai mult decât mine, iar lumea uită că eu am avut și o pauză de doi ani. Prima dată m-am retras ca Ashley Barty, la 25 de ani, crezând că nu o să mă mai întorc niciodată în tenis. M-am măritat, am făcut un copil, m-am întors și am câștigat apoi 3 din 4 Grand Slamuri. Apoi am avut printre cei mai buni ani din carieră, câștigând 24 din 25 de turnee jucate. Eu m-am întors pe teren după ce am născut doi copii, în timp ce Serena nu a câștigat niciun Grand Slam după ce a născut”, a explicat Margaret Court pentru The Telegraph.

Margaret Court mai este deranjată și de faptul că o fostă mare jucătoare, Billie Jean King, a menționat în repetate rânduri în primii ani de tenis ai săi nu ar fi avut adversare pe măsură, pentru că „jucătoarele importante” nu mergeau în Australia.

„Dar Maria Bueno, numărul 1 mondial, a venit. La fel au făcut Christine Truman, Ann Haydon, Darlene Hard. În plus, Australia a avut câțiva jucători minunați. Am avut cinci fete în top 10. Lesley Bowrey a câștigat două turnee la French Open”, a ripostat Court, supărată că este „sărită” când se vorbește de titlul de cea mai bună jucătoare din istorie.

De-a lungul carieirei, Margaret Court a câștigat 11 Grand Slamuri în Era Open, reușind chiar în 1970 să le câștige pe toate 4. Din totalul de 1.287 de partide disputate înainte și după intrarea în Era Open, fostul lider mondial a câștigat 1.180 de meciuri.

„Lucrurile sunt mult mai simple acum”

„Mi-ar fi plăcut să joc în această perioadă. Cât de mult mi-ar fi plăcut să-mi iau familia sau prietenii cu mine în turnee. Dar nu am putut. A trebuit să merg pe cont propriu sau cu echipa națională. Oamenii nu văd toate astea. Nu am avut psihologi sau antrenori cu noi. Este o lume cu totul diferită. Asta este ceea ce mă dezamăgește – că jucătorii de astăzi nu onorează trecutul jocului”, a mai spus aceasta.

Margaret Court a criticat-o pe Serena și vis-à-vis de comportamentul său din ultimul meci din carieră.

„Mi s-a părut urât că Williams nu și-a menționat mai mult adversarul când a vorbit. Am fost învățați să ne onorăm adversarul. Să ne respectam unul pe altul”, a mai spus fostul numărul 1 mondial în tenisul feminin.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre