Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandal național. Zeci de antrenori implicați: 12 și-au abuzat sexual elevele

Scandal național. Zeci de antrenori implicați: 12 și-au abuzat sexual elevele
A fost încheiată ancheta de constatare a faptelor de violență sexuală în rândul patinatorilor artistici din Franța. Raportul întocmit după șase luni de investigații devine public, iar cifrele sunt dramatice.

Totul a pornit de la Sarah Abitbol, celebra patinatoare care a rupt „omerta”, în februarie anul trecut, într-o carte. Patinatoarea, campioană naționalaă de 10 ori și medaliată european de șapte, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din 2000, a dezvăluit că a fost violată de antrenorul ei, când avea doar cincisprezece ani.

Inspectoratul General al Educației, Sportului și Cercetării a deschis imediat o anchetă care s-a încheiat acum. Concluziile sunt șocante. În total, 21 de antrenori sunt implicați, dintre care 12 pentru „acte de hărțuire sau agresiune sexuală” și 7 pentru „violență fizică sau verbală”.

Violul, relatat  în detaliu

Anul acesta, patinatoare a dezvăluit lumii întregi oroarea prin care a trecut. Ea a fost violată de antrenorul ei, la 15 ani, o vârstă la care nici măcar nu era interesată de intimitate. A rămas marcată.


Cât de bine poate să arate „devoratoarea de sportivi” din The Pussycat Dolls

Informație exclusivă. Emi Pian a murit cu gâtul tăiat, până să vină Salvarea


„Ați fost antrenorul meu. Aveam 15 ani. Și m-ați violat. Am avut nevoie de 30 de ani pentru ca toată furia mea ascunsă să se transforme în sfârșit într-un strigat public. Mi-ați distrus viața, domnule, în timp ce v-ați văzut liniștit de a dumneavoastră. (…) Dar vreau de asemenea să denunț lumea sportivă care va protejat și care vă protejează încă la ora la care scriu aceste rânduri. Când am vrut să vorbesc în repetate rânduri nu am fost lăsată”, scrie sportiva pe coperta cărții.

„A profitat de mine noaptea, când dormeam. A început să facă lucruri oribile. Era prima dată când mă atingea un bărbat. Mă gândeam cum o să le explic asta părinților mei. Cum să explici ceva atât de oribil și de dezgustător? Era imposibil, așa că am ascuns tot. Mi-era rușine, mi-era frică. M-am ascuns în tăcere, în propriul disconfort. Apoi a început din nou”, a scris Sarah Abitbol în cartea sa.

Federația de patinaj a încercat să mușamalizeze ororile

După dezvăluirile lui Abitbol, și alte patinatoare au reacționat public și au povestit faptele oribile prin care au trecut. Tragic este că la aproape 30 de ani de la evenimente, Abitbol este în continuare dependentă de antidepresive. Astfel de fapte nu ar trebui să se prescrie niciodată: „Corpurile noastre au suferit mult. Acești atacatori încă sunt liberi și își trăiesc viețile lor mici în liniște”.

Imediat după publicarea dezvăluirilor, Clubul Francais Volants, unde lucra Gilles Beyer, l-a concediat pe antrenor. La momentul respectiv, Beyer a declarat, pentru AFP, că a avut relaţii intime “nepotrivite” cu Sarah Abitbol și și-a cerut scuze pentru situație. „Nu au fost relații nepotrivite, ci violuri”, a reacționat Abitbol. Patinatoarea așteaptă să își asume responsabilitatea toți cei care au acoperit violurile, „de la Federație și până la cluburi”. Și alte patinatoare au relatate orori similare care le-au marcat pe viață.

Abitbol: „Astfel de fapte nu se pot prescrie”

În primele zile ale lunii februarie, Parchetul din Paris a anunţat deschiderea unei anchete privindu-l pe fostul antrenor al patinatoarei Sarah Abitbol, Gilles Beyer, acuzat de fosta sportivă că ar fi abuzat-o sexual în perioada în care aceasta era minoră.

Într-un comunicat de presă, procurorul public din Paris, Remy Heitz, a specificat că investigaţiile, încredinţate Departamentului care se ocupă de minori, „se vor strădui să identifice toate celelalte victime care ar fi putut suferi, în contextul descris, de infracţiuni similare (viol şi agresiuni sexuale)”. Sarah Abitbol a lansat pe social media campania #stopprescription prin care militează exact împotriva prescripției unor astfel de fapte.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre