Răzvan Popescu este unul din consilierii de clasa I din Compartimentul Atelier de Urbanism al Primăriei Timișoara, poreclit „micul Fritz”, iar cel mai tare, când vine la serviciu, îl deranjează utrenia de la Catedrala Metropolitană, aflată peste drum de sediul administrației municipale, conform unor dezvăluiri făcute de Renașterea Bănățeană. El s-a exprimat „liber” în timp ce mai mulți timișoreni au criticat volumul muzicii peste limitele legale de la cluburile de pe malurile Begăi, în timp ce autoritățile locale nu iau măsuri.
Într-o discuție pe un grup de whatsapp, consilierul Popescu a scris, conform sursei citate:
„Cluburile ca cluburile, dar de behăitul zilnic de dimineață ce iese din boxele de la Catedrală nu comentează nimeni? Mă simt mai ceva ca la Mecca”. „Și s-a lăsat tăcerea”, ar fi răspuns, în zeflemea Gabriel Almăjan, arhitectul-șef al orașului, cu un emoticon care, conform jurnaliștiilor timișoreni, contrastează ca nuca-n perete cu spiritul locului.
Ce este Utrenia
Conform Doxologia.ro, Utrenia este slujba în care credincioșii înalță, după trezirea din somn, primele gânduri către Dumnezeu, aducându-I mulțumire pentru odihna cu pace din noaptea trecută și cerându-I ajutorul pentru trăirea creștinească a zilei care începe. Utrenia, ști orice creștin practicant, este a patra dintre cele șapte laude bisericești săvârșite pe durata unei zile liturgice. Cuvântul Utrenie este de origine slavă şi înseamnă slujbă de dimineaţă.
„Tema de fond a Utreniei cuprinde recunoștința pentru faptul că Dumnezeu ne-a permis să ne trezim din somn (stare asemănătoare cu moartea), invocarea milei Sale asupra celor ce îl laudă și implorarea binecuvântării Sale asupra activității zilei care începe. Cu alte cuvinte, Utrenia este slujba în care credincioșii înalță, îndată după trezirea din somn, primele gânduri către Dumnezeu, aducându-I mulțumire pentru odihna cu pace din noaptea trecută și cerându-I ajutorul pentru trăirea creștinească a zilei care începe.
Utrenia ne aduce aminte de Pătimirile îndurate de Mântuitorul, de la miezul nopții până la ziuă, adică ducerea Lui de la Ana la Caiafa. De asemenea, ne aduce aminte și de cele două mari evenimente din viața Sa, întâmplate spre ziuă – adică de Nașterea și Învierea Lui”, mai arată sursa citată.
Cluburi închise pentru decibeli în execes
Amintim că la mijlocul lunii, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că a emis dispoziție de suspendare a activității pentru două cluburi din Timișoara, cunoscute muzica dată la maxim, în ciuda amenzilor pe care le-au primit constant.
„Am dispus suspendarea activității a două cluburi din zona centrală a Timișoarei, pe o perioadă de 15 zile, după ce polițiștii locali au dat sancțiuni repetate pentru tulburarea liniștii publice. Cei care locuiesc în apropiere sunt deranjați în mod frecvent de muzica dată prea tare, de gălăgia la ore târzii în noapte și de lipsa de respect față de vecini.
Toleranța noastră e zero pentru astfel de cazuri.Unul din aceste cluburi este în zona Piața Unirii, celălalt pe malul Begăi. Este o măsură legală pe care nu voi ezita să o aplic ori de câte ori e nevoie, pentru că legea este una pentru toți. Respectul reciproc și civilizația în Timișoara nu se negociază”, a anunțat Dominic Fritz pe Facebook.
Sursa foto: Adrian Pîclișan, Renașterea Bănățeană
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook