Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandalul gimnastelor abuzate din echipa SUA. FBI este implicat

Scandalul gimnastelor abuzate din echipa SUA. FBI este implicat
Doi oficiali ai FBI sunt acuzați că au mințit în dosarul despre abuzurile din echipa de gimnastică a SUA. Autoritatea de supraveghere internă a Departamentului de Justiţie a criticat FBI pentru că a tărăgănat o investigaţie în acest dosar.

Mai multe gimnaste au prins curaj și au mărturisit că medicul echipei, Larry Nassar, le-a abuzat în 2015. Scandalul ete uriaș cu atât mai mult acum când FBI  este criticat că a tărăgănat investigația.

Scandalul gimnastelor abuzate din echipa SUA. FBI este implicat

Scandalul gimnastelor abuzate nu s-a încheiat deși Larry Nassar, medical echipei, a fost condamnat deja. Autoritatea de supraveghere internă a Departamentului de Justiţie a criticat FBI pentru că a tărăgănat o investigaţie în acest dosar, scrie evz.ro.

Dosarul se referă la acuzaţiile de abuzuri sexuale primite în 2015 împotriva unui fost medic al echipei de gimnastică a Statelor Unite, Larry Nassar.

Inspectorul general al Departamentului de Justiţie Michael Horowitz a întocmit un de 119 de pagini. El a spus că biroul FBI din Indianapolis nu a răspuns la acuzaţiile la adresa lui Nasar cu cea mai mare urgenţă.

Printre numeroasele greşeli au fost aşteptarea a 5 săptămâni înainte de a efectua un interviu telefonic cu una dintre victim. Nici  nu au reuşit să intervieze alte victime, a constatat raportul.

Horowitz a mai spus că doi oficiali ai FBI au minţit în timpul interviurilor pentru a-şi acoperi erorile. Cu toate acestea, Departamentul de Justiţie a refuzat să îi trimită în judecată, se adaugă în raport.

Medicul Laryy Nassar, condamnat la 360 de ani de închisoare

Medicul Laryy Nassar, condamnat la 360 de ani de închisoare

Larry Nassar a fost condamnat în 2017 de o instanţă federală la 60 de ani de închisoare. A fost găsit vinovat pentru deţinere de materiale care conţineau abuzuri sexuale asupra copiilor. În anul următor, el a fost condamnat, de asemenea, la 175 de ani şi, respectiv, până la 125 de ani, în două instanţe separate din Michigan, pentru molestarea tinerelor gimnaste. Printre victimele acestui medic s-au aflat și medaliatele cu aur olimpic Aly Raisman şi McKayla Maroney.

Ancheta inspectorului general a fost lansată în 2018, pe fondul îngrijorării că FBI a tras de timp în deschiderea anchetei de abuz sexual împotriva lui Nassar, în pofida primirii mai multor plângeri la adresa acestuia.

Cazuri similare în Australia și Grecia

Gimnastele australience au prins și ele curaj și au decis să spună că au fost abuzate. În total, s-au însumat 57 de interviuri cu gimnaste, persoane din familiile lor, dar și antrenori. Sportivele au fost deseori hărțuite sexual, iar uneori se întâmpla chiar în timpul antrenamentelor, în vestiare sau până și în locurile publice.

În urmă cu puțin timp, un scandal similar a avut loc și în Grecia. Rumorile privind severitatea regimului de antrenament al gimnastelor românce au apărut sporadic în presă.

Deocamdată, identitatea gimnastelor este protejată, însă anchetele continuă. Între timp, Federația Australiană de Gimnastică și-a cerut scuze pentru cele întâmplate și promite să ia măsuri.


Scandal imens în echipa de gimnastică a SUA. Un antrenor s-a sinucis, o fostă gimnastă face acuze grave

Un nou scandal în gimnastică. Antrenorii sunt acuzaţi de abuzuri

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre