Simona Ionescu / Redactor Șef

Școala finlandeză, considerată cel mai bun sistem de învățământ din lume, o iluzie! Așa se face, de fapt, școală în țările nordice

Școala finlandeză, considerată cel mai bun sistem de învățământ din lume, o iluzie! Așa se face, de fapt, școală în țările nordice
Deseori citim pe social media informații despre cât de frumoasă și performantă e viața în Finlanda, despre cum elevii folosesc gadgeturi la școală și despre cum curricula a fost adaptată cerințelor zilei.

Cel mai performant sistem educativ, cum e numi cel din Finlanda, nu e chiar așa. Și asta o spun dascălii care au avut contact real cu acesta.

„În Finlanda școala începe când copilul împlinește 7 ani. Este considerat cel mai bun sistem școlar din lume. Lecțiile durează 60 de minute din care 45+15 pauze. De luni pana joi 8 ore pe zi, vineri pana la 13 si sâmbăta liber. În Finlanda, educația școlară este absolut gratuită. Părinții nu plătesc deloc bani. Totul e pe seama statului. Fiecare copil primește o tabletă gratuită de la stat, iar toate manualele sunt pe tabletă, astfel încât copiii să nu fie nevoiți să care ghiozdane grele.

Mâncarea la școală este gratuită, variată și curată și fiecare elev poate obține ce vrea și cât vrea. Fiecare investiție în educația unei țări este o investiție în viitorul ei. Aceasta este cea mai importantă investiție. O națiune educată este motorul atât al economiei, cât și al sănătății și justiției…” – iată o postare pe social media care s-a viralizat rapid. Părinți, profesori au intervenit deopotrivă și și-au spus părerea. Unii au fost ironici, alții chiar au avut ceva de spus.

Realitatea din spatele „celui mai performant sistem educativ”

Irina Aporcăriței, profesor de Economie, la Iași, a văzut cu ochii ei dedesubturile sistemului.

„Am fost în școli din Finlanda și nu este ca în descriere. Este curat, sunt dotări. Nu am văzut cantine, au niște opționale în care elevii învață să gătească. Răspunsul finlandezilor, la întrebarea: „pentru ce îi pregătiți pe elevi?”, a fost: „să plătească taxe”. Șocant, dar adevărat, un sistem de învățământ care formează factori de producție. Părintele nu are niciun drept în privința opțiunilor elevului, școala îi decide parcursul școlar.

Un sistem în care elevul stă 8 ore la școală în care face doar ce trebuie, foarte puțin din toate, și restul e o dezordine și un haos. O țară în care adulții au 2 servicii din cauza preturilor, iar elevii sunt aruncați în sistemul de învățământ, salvator și manipulator. Nu cred că v-ați da copilul într-un astfel de sistem. Apropos, toate școlile din Europa au Sală de detenție, pentru elevii indisciplinați. Se respecta drepturile copilului?”, a punctat profesoara.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre