Marțipanul este un dulce care se prepară prin amestecarea de migdale măcinate cu albuş de ou şi zahăr. Este unul dintre primele produse de cofetărie, care a rămas aproape neschimbat până în ziua de azi.
Istoria a consemnat că marțipanul a fost inventat de egipteni, acum 3000 de ani. Aceștia îl considerau hrana zeilor. Foarte apreciat, a fost folosit inclusiv ca monedă de schimb. Ulterior, perșii au preluat desertul și, prin intermediul lor, a ajuns în Roma antică. Aici era preparat din pudră de migdale, zahăr, albuș de ou și arome. Se foloseau mai ales apă de trandafiri, dar și fistic și sirop de stânjenei atât pentru aromă, cât și pentru culoare.
Se spune că primul marțipan apropiat de rețeta de astăzi a fost creat în Spania, la Toledo. Ulterior însă, cofetăriile din orașele germane Lubeck și Konigsberg l-au ridicat la rang de artă. De altfel, azi, marțipanul Lubeck este considerat cel mai bun din lume, cu până la 66% migdale în compoziție. În conformitate cu reglementările Uniunii Europene concentrația de migdale minim admisă în marțipan este de 14 la sută, însă reglementările naționale din Suedia și Finlanda impun ca migdalele să depășească 50 la sută din masa produsului.
Rețetă de marțipan
Ingrediente: 1 albuș de ou, 125 g zahăr pudră, 125 g făină de migdale, câteva picături de esență de migdale sau vanilie.
Mod de preparare: albușul de ou și zahărul pudră se amestecă și se pun pe abur și se bat, până când albușul devine ca o cremă, albă și pufoasă. Se retrage vasul de pe foc, se adaugă făina de migdale și se amestecă bine. În final se pot adaugă câteva picături de esență de migdale sau vanilie. Se lasă marțipanul să se răcească, apoi se învelește în folie și se dă la rece, înainte de a fi servit.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook