Stollen, cozonacul preparat pe bază de derogare dată de Papa care a întemeiat Inchiziția. Istorie în farfurie + rețetă

Stollen, cozonacul preparat pe bază de derogare dată de Papa care a întemeiat Inchiziția. Istorie în farfurie + rețetă
Dacă nu ați gustat încă această prăjitură, trebuie să o faceți cât mai repede.  Veți înțelege de ce, după ce o gustați.

Stollen este, la origine, o pâine cu fructe, nuci, condimente, învelită într-o pudră de zahăr sau într-o glazură de zahăr. Se consumă de Crăciun, mai ales. Provine din spațiul germanic, acolo unde a fost inventată acum aproape 700 de ani. De acest cozonac special se leagă întemeietorul Inchiziției, temutul Papă Innocent VIII. Fără el, nu aveam așa o prăjitură bună.

Legenda spune că în anul 1329, Episcopul din Nauruburg le-a cerutul localnicilor să realizeze o pâine cu fructe pentru masa de Crăciun. Istoria mai consemnează că Stollen a fost gătit pentru prima dată ca prăjitură de Crăciun pentru casa regală a Saxoniei. Există și documente care atestă servirea acestei pâini speciale la Crăciunul din anul 1472.

Derogarea întemeietorului Inchiziției. A dat unt pentru mulți bani

Cum prăjitura se prepara înainte de Crăciun, deci în perioada în care oamenii țineau post, patiserii nu aveau voie să folosească ingrediente care proveneau de la animale. Peste 100 de ani, oamenii au cerut mereu derogare, de la papă, dar nu au primit.

Apoi a fost înscăunat Papa Innocent VIII, întemeietorul Inchiziției, iar acesta a avut o viziune pragmatică, și a dat o derogare.  Acest papă a aprobat, printr-o scrisoare oficială, utilizarea untului și laptelui pentru aluatul de Stollen. Acest document poartă numele în istorie de „scrisoarea untului”.

Recomandarea șefului bisericii catolice era să folosească aceste ultime două ingrediente „cu frică de Dumnezeu”. În schimbul permisiunii de a prepara Stollen  cu unt, casa regală s-a obligat să susțină financiar catedrala din Freiburg. De la sfârșitul secolului al XIX-lea Stollenul s-a îmbunătățit cu un ingredient suplimentar deosebit și anume marțipanul.

Rețeta. Ingrediente pentru Stollen

1 kg de făină, jumătate de litru de lapte, 11 g de drojdie proaspătă, 200 g de zahăr, 100 g de fulgi de migdale, 400 g de unt și încă trei linguri, 400 g de stafide, înmuiate peste noapte în rom jamaican brun, 250 g de coajă de lămâie și portocală confiate, 200 g de fructe uscate (caise, afine, măceșe etc.), 450 g de marțipan, patru plicuri de zahăr vanilat, o lingură esență de migdale, jumătate de linguriță de nucșoară, jumătate de linguriță de cuișoare măcinate, jumătate de linguriță de sare și 200 g de zahăr pudră.

Mod de preparare

Topiți untul și lăsați-l la răcit. Între timp încălzit ușor laptele. Separat, amestecați drojdia ruptă în bucățele într-un bol, cu o lingură de zahăr, apoi adăugați deasupra laptele călduț și amestecați. Lăsați deoparte într-un loc la căldură. Cerneți făină într-un vas adânc, adăugați zahărul condimentele, sarea, zahărul vanilat și extractul de migdale. Apoi amestecați totul. Adăugați apoi untul topit, drojdia înmuiată în lapte și frământați foarte bine.

După aceea adăugați fructele uscate și tăiate bucățele mici, stafidele scurse, cojile confiate de citrice și fulgii de migdale. Frământați cu mare atenție acest amestec. Lăsați  totul la dospit, două ore, într-un loc cald, cu vasul acoperit cu folie alimentară. După ce a trecut acest timp, ungeți o tavă, sau mai multe, cu unt topit. Dacă nu aveți formă specială pentru Stollen puteți folosi cu succes forme pentru chec. În funcție de dimensiunea formelor veți putea prepara mai multe bucăți de Stollen.

Împărțiți aluatul în câte porții veți coace. Întindeți fiecare bucată, cu mâinile, plasați la mijlocul ei batonul de marțipan și rulați aluatul peste astfel încât să obțineți o creastă pe mijloc. Recomandarea aceasta este pentru cazul în care nu dețineți o formă triunghiulară specială pentru copt Stollen. Așezați prăjitura astfel formată în tavă. Lăsați aluatul să mai dospească în tavă pentru aproximativ o oră. Între timp porniți cuptorul la 160 ° și lăsați-l să se încălzească.

După ce a trecut ora, introduceți tăvile cu Stollen în cuptor, acoperite cu hârtie de copt, pentru aproximativ o oră. După acest interval faceți testul cu scobitoarea. Așa cum am mai scris, dacă scobitoarea înfiptă în prăjitură, iese uscată și curată, înseamnă că aceasta este gata. Între timp, puneți la topi cele trei linguri de unt.

Scoateți tava sau tăvile din cuptor și stropiți prăjitura cu unt topit din belșug apoi pudrați cu zahăr pudră. Lăsați Stollenul să se răcească bine iar apoi înveliți-l in în folie alimentară și păstrați-l în cămară sau în alt loc uscat, răcoros și întunecat, pentru cel puțin două săptămâni înainte de a-l servi.

Sursa foto: Pixabay, Wikipedia