Simona Ionescu / Redactor Șef

Scriitorul Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații, s-a stins. „A murit moartea din mine”, zicea

Scriitorul Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații, s-a stins. „A murit moartea din mine”, zicea
Doliu în România. Am rămas fără unul dintre cei mai citiți scriitori ai României. A lăsat un gol în sufletul celor care l-au cunoscut.

Unul dintre cei mai apreciați scriitori ai României de după revoluție a plecat la cele veșnice la vârsta de 72 de ani. Cărțile lui s-au vândut în milioane de exemplare, multe generații citindu-le.

Scriitorul Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații, s-a stins. „A murit moartea din mine”, zicea

Și-a dorit de multe ori moartea, iar acum a dat mâna cu ea. Unul dintre apreciații scriitori ai României post-decembriste, Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații militare a plecat astăzi într-o lume mai bună, la vârsta de 72 de ani. Până în acest moment nu se cunoaște cauza morții. Trista veste a fost făcută public pe pagina de socializare a jurnalistului Cristian Gabriel Groman, redactor al publicației „Anunțul Românesc”.

A debutat în viața civilă ca jurnalist

„A murit scriitorul Pavel Coruț. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Pavel Coruț (n. 17 iunie 1949, comună Glăvăneștii Vechi, județul Iași) a fost un fost ofițer de informații și contrainformații român, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990, când a fost trecut în rezervă de către Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci.

Pavel Coruț a debutat în viața civilă ca jurnalist (în 1990), semnând la început sub pseudonimul de Paul Cernescu (nume atribuit ulterior unui personaj fictiv din seria Octogonul) și apoi ca scriitor (în 1992), publicând de atunci peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii”, a scris jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

„Când mi-a murit soţia pe care o iubeam foarte mult, am vrut să plec împreună cu ea pe lumea cealaltă”

Într-un interviu tulburător acordat publicației ziarulnatiunea.ro în anul 2014, Pavel Coruț mărturisea că nu se mai teme de moarte, pentru că a trecut în viață prin momente cumplite. „Acesta este marele meu avantaj, că eu mi-am dorit atât de mult moartea, încât a murit moartea din mine. Pentru mine, moartea este o izbăvire, o trecere în celălalt tărâm, unde mă aşteaptă (sau nu mă aşteaptă) o viaţă mai bună (…)

Au existat mai multe momente în care mi-am dorit moartea… Odată am fost foarte bolnav şi nu-mi găsea nimeni nici un leac şi mi-am dorit să mor decât să trăiesc ca o vegetală. A doua oară, când mi-a murit soţia pe care o iubeam foarte mult, am vrut să plec împreună cu ea pe lumea cealaltă”, a spus scriitorul.

Până în anul 2006 a vândut 4 milioane de cărți

Volumele scrise de acesta au avut un succes răsunător, iar până în 2006 se estimează că au fost vândute 4 milioane de exemplare. Scriitorul s-a axat pe diverse domenii, de la istorie la metode de autoeducare, ficțiune speculativă, istorie, psihologie aplicată, versuri, cultul strămoșilor, misterele lumii sau servicii secrete.

Sursă foto: dcnews

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre