Simona Ionescu / Redactor Șef

Se dau bani mamelor. Vestea momentului, așteptată în toate familiile

Se dau bani mamelor. Vestea momentului, așteptată în toate familiile
Statul vine în ajutorul familiilor care au copii mici. Mamele vor primi mai mulți bani pentru a sta acasă cu copiii nou-născuți.

Propunerea legislativă a trecut de Camera Deputaților. Noul act normativ va schimba total modul de calcul al indemnizației pentru mame. Iar asta înseamnă că mamele vor primi bani în plus.

Deputatul de Alba Alin Ignat a anunțat că proiectul de lege care vizează creşterea cuantumului indemnizaţiei pentru mame a trecut de Camera Deputaților. Astfel, cuantumul minim al indemnizaţiei lunare pentru mame nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

De asemenea, cuantumul maxim al indemnizației pentru mame nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de patru ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Suma e mult mai mare față de valoarea stabilită în prezent, care ajunge la un maxim de 8.500 de lei, scrie alba24.ro.

Indemnizația minimă pentru maternitate crește

„Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. (…) Am considerat că trebuie totuşi să raportăm această indemnizație minimă la un indicator care are o evoluție de la an la an și anume salariul minim. Şi atunci propunem o metodă de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% din salariul minim pe economie.

Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim actual, de 3.000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de 1.495 de lei”, a spus deputatul de Alba, Alin Ignat.

Mamele cu venituri din activități independente, în atenția guvernului

La începutul anului, guvernanții au decis să limiteze indemnizația în cazul mamelor cu venituri din activități independente. Indemnizația de maternitate, de care pot beneficia viitoarele mame, a fost plafonată la trei salarii minime brute pe economie, în loc de 12, cum era până în luna februarie.  prezent.

În timp ce măsura descurajează natalitatea, după cum atrag atenția asociațiile de mame, modificările au apărut după ce autoritățile au remarcat faptul că femeile cu activități independente, dar și cele fără venituri, se asigurau opțional și începeau să plătească sume mai mari timp de șase luni pentru contribuția la asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale, la plafonul maxim de 12 salarii minime. Apoi, renunțau la contract și la plata contribuției, dar încasau o indemnizație de maternitate care ajungea și la 26.000 de lei.

Sursa foto: arhiva

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre