Simona Ionescu / Redactor Șef

Se stinge neamul Seniorului Corneliu Coposu. Doliu imens în rândul țărăniștilor și regaliștilor

Se stinge neamul Seniorului Corneliu Coposu. Doliu imens în rândul țărăniștilor și regaliștilor
Fundația Corneliu Coposu a anunțat că sora cea mare a seniorului Corneliu Coposu, Flavia Bălescu-Coposu, a încetat din viaţă miercuri, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Urmașii Senioriului sunt doar cele două surori ale sale, care nu au avut copii.

După 1989, Flavia Coposu-Bălescu şi sora sa Rodica Coposu i-au stat alături fratelui lor, în eforturile de democratizare a României. Cu ele se sfătuia des și vorbea despre toate problemele care apăreau în mediul politic și mai ales în interiorul PNȚ-CD. De multe ori, Seniorul Coposu le amintea în dialogurile cu el pe cele două surori.

După trecerea acestuia la cele veşnice, Flavia și Rodica Coposu, două femei singure, au continuat să apere valorile şi principiile promovate de fratele lor. Erau mândre că societatea românească, deși târziu, descoperise valoarea și diplomația de politician a Seniorului. Au păstrat vie memoria fratelui lor prin tot ce au făcut, dar mai ales prin înființarea și coordonarea Fundaţiei „Corneliu Coposu”.

La 17 iulie 1996, alături de sora sa Rodica, Flavia Bălescu-Coposu a înființat Fundația Corneliu Coposu, scopul principal al Fundației fiind răspândirea principiilor creștin-democrate în care fratele lor a crezut mereu.

Cine a fost Flavia Coposu

Ca și fratele său, Flavia a avut de suferit de-a lungul vieții din cauza „dosarului de cadre”, cartea de căpătâi a comuniștilor.

Flavia Bălescu-Coposu s-a născut la Bobota pe data de 6 decembrie 1924, fiind a treia fetiță a familiei părintelui protopop Valentin Coposu, primind numele de botez Flavia Lucia Terezia.

A urmat cursurile școlii primare din Bobota. Era în clasa a V-a în momentul în care familia s-a refugiat la Coșlariu (jud. Alba), unde tatăl său, părintele protopop Valentin Coposu a mai păstorit doar un an, decedând în 1941.

  Flavia (stg.) și Rodica Coposu

Flavia Coposu-Bălescu a făcut studii liceale la Beiuş, într-o şcoală confesională catolică, şi la Blaj. A absolvit Academia de Studii Economice. La terminarea facultății, din cauza „recomandărilor“ primite nu a găsit nici un loc de muncă. Din cauza „dosarului prost”, a fost nevoită să lucreze la o fabrică de construcţii de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În luna martie 1948 reușește, totuși, să se angajeze ca zilieră la Statistică, la recensământul agricol. Ulterior a fost contabil la o întreprindere din cadrul Ministerului Construcţiilor de Maşini şi, în cele din urmă, a lucrat ca economist la Ministerul Energiei.

Decorată de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României

Flavia Coposu s-a căsătorit cu Constantin Bălescu la data de 14 februarie 1960.

În anul 2009, Flavia Bălescu-Coposu, alături de sora sa Rodica Coposu, a fost decorată de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României cu decorația „Crucea Casei Regale a României.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre