Toată viața bunicuța a evitat oamenii toxici și spune că acesta a fost secretul longevității sale. Înainte să treacă la cele veșnice, a spus familiei că cel mai mult îi va lipsi cafeaua de dimineață.
Nu a avut probleme majore de sănătate
117 ani și 168 de zile. Atât a stat pe pământ supercentenara Maria Morera, care a murit în somn săptămâna aceasta. Potrivit Guiness World Records, a fost considerată a opta cea mai bătrână persoană din istorie.
Femeia a sărbătorit 117 ani la începutul acestui an, când a suflat într-un mic tort cu lumânări. Atunci și-a spus și secretul longevității: a stat departe toată viața de oamenii toxici.
Reprezentanții Guinness au mărturisit că, în afara problemelor de auz și de mobilitate, ea nu a avut probleme majore de sănătate. „Maria Branyas ne-a părăsit. A murit așa cum și-a dorit: în somn, liniștită și fără durere”, a mărturisit cu câteva zile în urmă familiei Mariei.
Și-a presimțit moartea
Familia lui Branyas a declarat că, în ultimele zile, aceasta a vorbit despre faptul că se simte aproape de moarte și că îi vor lipsi lucruri banale de zi cu zi, cum ar fi să bea cafea, să mănânce iaurt și să își vadă animalul de companie.
„Îmi voi părăsi, de asemenea, amintirile, reflecțiile și voi înceta să mai exist în acest corp. Nu știu când, dar foarte curând această lungă călătorie va ajunge la final. Moartea mă va găsi epuizată după ce am trăit atât de mult, dar vreau să o întâmpin cu un zâmbet, simțindu-mă liberă și satisfăcută.”, a spus bunicuța.
Ordine, liniște, legătura bună cu familia, contactul cu natura
Maria Branyas și-a atribuit longevitatea și „norocului și geneticii bune”, mai spun cei de la Guinness. De asemenea, ea a citat „ordinea, liniștea, legătura bună cu familia și prietenii, contactul cu natura, stabilitatea emoțională, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate”.
Maria „a murit liniștită la azilul de bătrâni din Catalonia, Spania, unde a locuit în ultimele două decenii”, au declarat reprezentanții Guinness.
S-a mutat în Spania la vârsta de șapte ani
Născută în San Francisco la 4 martie 1907, Branyas a locuit de asemenea în Texas și New Orleans în copilărie, înainte de a se muta în Spania la vârsta de 7 ani, locuind pentru scurt timp în Barcelona și în regiunea Catalonia, potrivit Guinness.
Ea a trăit două războaie mondiale, războiul civil spaniol și două pandemii; gripa din 1918 și coronavirusul. În 2020, a contactat virusul, la vârsta de 113 de ani, dar s-a recuperat rapid după ce a suferit simptome ușoare, potrivit Guinness.
A tratat soldații răniți în timpul Războiului Civil din Spania
În 1931, s-a căsătorit cu Joan Moret, un medic, care a murit în 1976. Ea a lucrat alături de soțul ei pentru a trata soldații răniți în timpul Războiului Civil din Spania și a lucrat ca asistentă a acestuia câțiva ani după aceea. Împreună au avut trei copii, 11 nepoți și mulți strănepoți.
Branyas a călătorit în Egipt, Italia, Olanda și Regatul Unit și îi plăcea să coasă, să citească și să cânte. La vârsta de 110 ani avea o mare bucurie, atunci când citea singură ziarul.
„Un caz de longevitate excepțională”
„Nu am făcut nimic special pentru a ajunge la această vârstă”, a declarat Branyas ziarului spaniol El Pais într-un interviu acordat la începutul acestui an. Dar Waclaw Jan Kroczek, care a studiat viața lui Branyas în calitate de director interimar al Diviziei de cercetare și baze de date pentru supercentenari a GRG, a numit-o „un caz de longevitate excepțională”.
„Nu numai că și-a păstrat luciditatea la o vârstă foarte înaintată, dar și-a păstrat și abilitățile fizice deosebite. Ea a fost capabilă să meargă până la o vârstă foarte înaintată”, a declarat el acesta pentru The Washington Post.
Cea mai bătrână persoană din lume în acest moment este Tomiko Itooka din Japonia
Branyas a devenit cea mai bătrână persoană verificată din lume în ianuarie 2023, potrivit Guinness, după moartea călugăriței franceze Lucile Randon, cunoscut sub numele de sora André, care a murit la vârsta de 118 ani.
Cea mai bătrână persoană în viață din lume este în prezent Tomiko Itooka din Japonia, în vârstă de 116 ani, care s-a născut în 1908, potrivit GRG. În Statele Unite, Elizabeth Francis, în vârstă de 115 ani, este cel mai bătrân american în viață.
Cercet[torul Waclaw Jan Kroczek susține că a trăi până la vârsta de 110 ani un „fenomen rar”. Dar să trăiești până la 117 ani a fost o „dovadă a rezistenței și forței sale”, a mai spus acesta.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook