Simona Ionescu / Redactor Șef

Șef de serviciu la Asistență Socială, „patron” de afacere cu dosare de handicap

Șef de serviciu la Asistență Socială, „patron” de afacere cu dosare de handicap
Șeful unui serviciu din cadrul DGASPC Timiș a fost reținut de DNA, după ce s-a stabilit că acesta se abonase la banii beneficiarilor. Mai exact cerea mită pentru orice dosar, iar sumele nu erau mici.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 9 noiembrie 2020, a suspectului Laszlo Andras Lihor-Laza, șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P) Timiș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Timp de minim cinci ani bărbatul a condiționat eliberarea dosarelor de încadrare în grad de handicap de primirea unor sume de bani.

2.500 de euro „tariful” pentru un dosar fictiv

„În perioada 2015-2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P Timiș, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi”, transmit procurorii DNA.

Mai mult decât atât, oamenii legii au descoperit că e vorba de foarte multe dosare, iar sumele percepute erau de ordinul a zecilor de mii de lei.

„Pe parcursul investigației au fost identificate până în acest moment aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2000 – 5000 de euro de persoană, suspectul Laszlo Andras Lihor-Laza le-ar fi înlesnit obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap.

Concret, la data de 4 octombrie 2020, suspectul Laszlo Andras Lihor-Laza ar fi  primit, de la un intermediar, suma totală de 1.600 de euro și produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane.

La data de 8 noiembrie 2020 suspectul a primit în același scop, printr-un alt intermediar, sumele de 2.000 de euro și 1.900 lei, pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt județ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

De asemenea, în aceeași zi s-au efectuat două activități de constatare  a infracțiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului au primit sume de bani și documente pentru a le remite susnumitului.

Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în jud. Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud)”, transmit procurorii.

Prejudiciu de 10 milioane de lei

Asemenea  certificate fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an.

De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă) persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru  obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul SARS-CoV2.

Laszlo Andras Lihor-Laza urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauza se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, complici ai suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta și persoanele ce urmăreau să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap.

Informații exclusive Rețete și vedete

Sursele Rețete și vedete arată că Serviciul Evidență Drepturi Persoane Adulte cu Handicap condus Lihor-Laza Laszlo Andras nu avea în atribuții evaluarea complexă a dosarelor în vederea acordării certificatelor de încadrare în grad de handicap. Acest lucru sugerează inclusiv faptul că la faptele pentru care a fost reținut bărbatul e posibil să fi participat mai multe persoane.

Procedura pentru încadrarea în grad de handicap a unei persoane are următoarele etape: solicitantul este mai întâi evaluat de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități, apoi raportul și dosarul persoanei era trimis la Secretariatul Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, de unde documentele ajung la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (instituție aflată în subordinea directă a Consiliului Județean Timiș).

Abia de aici persoana în cauză primea un certificat de încadrare. După primirea acestui document dosarul ajungea la serviciul condus de Lihor-Laza Laszlo Andras, care emitea dispoziția ce îi dădea persoanei respective dreptul la încasarea indemnizației de persoană cu dizabilități.

Se mai cunoaște faptul că ambii șefi ai celor două servicii din cadrul DGASPC Timiș menționate sunt considerate persoane de maximă încredere ale directorului de resort, iar din această postură, în perioada pandemiei, au fost numiți șefi de comisii care au avut ca sarcină să controleze angajații din mai multe centre rezidențiale de adulți cu privire la respectarea normelor de protejare de COVID-19.

Pe de altă parte, sursele noastre arată că, asupra acestor șefi de servicii, în anii trecuți, beneficiarii au emis numeroase reclamații cu privire la faptul că nu își îndeplineau sarcinile, că nu stăteau la program sau că se purtau urât. Nu în ultimul rând, sursele noastre arată că și fostul șef al serviciului condus până azi de Lihor-Laza, ar fi fost obligat să părăsească funcția în urma acelorași tipuri de acuzații pentru care acesta din urmă a fost reținut.

Ce măsuri a luat DGASPC Timiș

Începând de luni 9 noiembrie Laszlo Andras Lihor-Laza a fost suspendat din funcția pe care o deținea în cadrul DGASPC Timiș.

„Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș se dezice de asemenea acte și condamnă cu fermitate astfel de fapte, nedemne de orice cetățean, mai ales de un funcționar public, respectiv de o persoană care era angajată pentru a sprijini persoanele cu dizabilități.

Încă de când am primit informarea despre respectivele fapte, am acordat și vom continua să acordăm, alături de colegii din cadrul DGASPC Timiș, tot sprijinul organelor de cercetare și anchetă, care, de altfel, au verificat biroul numitului Lihor-Laza Laszlo Andras și au ridicat mai multe documente.

Precizez că acest caz reprezintă o atingere adusă imaginii și onoarei instituției, precum și a celorlalți angajați corecți și onești, care își desfășoară activitatea în sprijnul persoanelor aflate în dificultateˮ, a declarat Valentina Emilia Milutinovici, Director General al DGASPC Timiș.

Dani Oțil cum nu l-ați mai văzut niciodată dimineața devreme

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre