Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfântul Dumitru, 26 octombrie. Ce nu e bine să faceți în această zi

Sfântul Dumitru, 26 octombrie. Ce nu e bine să faceți în această zi
Una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, ziua în care este prăznuit Sfântul Dumitru, este plină de tradiții și obiceiuri.

Din cele mai vechi timpuri, Sfântul Dumitru trebuie cinstit așa cum se cuvine. Care sunt cele mai cunoscute superstiții.

Sfântul Dumitru, 26 octombrie. Ce nu e bine să faceți în această zi

Tradiția spune că unul dintre lucrurile de care trebuie să țineți neapărat cont în ziua Sfântului Dumitru este să nu folosiți pieptănul. În caz contrar, veți avea parte de multe necazuri. De asemenea, toți cei care au datorii e important să le plătească până pe 26 octombrie, ca să aibă parte de tot binele din lume tot anul.

Gospodinele trebuie să împartă copiilor covrigi, mere și nuci

Tot tradiția spune că femeile trebuie să împartă copiilor de ziua Sfântului atât covrigi, cât și fructe uscate, mere și nuci. Iar pentru sufletul celor trecuți în neființă grâu fiert în lapte și colivă. Întrucât ziua de Sfântul Dumitru începe iarna, se spune că gerul va începe să-și arate colții, iar căldura va intra în pământ.

Ciobanii află cum va fi iarna

Nu semănați usturoi după ziua Sfântului Dumitru că veți avea parte de nenorociri tot anul care va veni. Întrucât este considerat și patronul păstorilor, de ziua Sfântului Dumitru ciobanii pot avea cum va fi iarna care va veni. Potrivit vechilor obiceiuri, aceștia vor pune un cojoc în mijlocul oilor, apoi așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el.

Dacă va veni o oaie neagră, vom avea parte de o iarnă bună, dar dacă va ajunge o oaie albă, iarna va fi una foarte grea. Mai există încă un obicei cu ajutorul căruia ciobanii pot afla cât de aspră va fi iarna: aceștia urmăresc ce oaie se trezește prima dimineața. Dacă e albă, iarna va fi una cumplită. Dacă e neagră, atunci iarna va fi una ușoară.

Sursă foto: doxologia, playtech

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre