Simona Ionescu / Redactor Șef

Simona Halep, turnură decisivă în procesul de dopaj. Umilința va lua sfâșit?

Simona Halep, turnură decisivă în procesul de dopaj. Umilința va lua sfâșit?
Simona Halep își riscă cariera după ce a fost descoperită pozitivă la textul anti dopaj.  În corpul ei s-au găsit urme de Roxadustat, înainte de US Open.

În timp ce sportiva se străduiește să demonstreze că nu a consumat cu bună știință nimic interzis, asistăm la o Turnură decisivă în procesul de dopaj în care e acuzată Simona Halep. Un specialist român a declarat pentru ProSport că, deseori, fabricanții de suplimente adaugă în compoziție și substanțe interzise, fără să fie menționate pe etichetă, pentru a le crește randamentul. Sportivii știu că produsul X este „mai bun” decât omologul de la alt brand. Fix din acest motiv.

„Fabricanții procesează intenționat substanțe interzise în suplimentele nutritive!”, dezvăluie, pentru sursa citată, singurul expert român acreditat de circuitul feminin WTA să efectueze teste antidoping.

Compania care produce suplimentele proteice folosite de Simona Halep este în China. Afacerea anuală e de 11 miliarde de euro. „Contaminările suplimentelor nu sunt întâmplătoare! Fabricantul de suplimente nutritive apelează la tertipul de a introduce substanțe care îmbunătățesc performanța sportivă pentru ca produsele lui să fie cumpărate”, afirmă specialistul român, care dorește să își păstreze anonimatul.

Singurul expert anti dopping din România face dezvăluiri incendiare

El face aceste dezvăluiri în baza contractului de confidențialitate cu organismele mondiale din sport, lipsa de scrupule a marilor comercianți care își permit să angajeze biochimiști, biologi moleculari și celulari, medici, farmaciști și experți în științele sportului pentru a crea autentice laboratoare clandestine, mai scrie ProSport.

În prezent, avocații români și străini angajați de Simona Halep, precum și agenția delegată să identifice posibila contaminare a produselor folosite de Simona la US Open au o nouă cale de atac pentru a justifica prezența cantității infime de Roxadustat în corpul celebrei sportive.

„Substanțele depistate și care conțineau Roxadustat au fost comandate de pe site-uri din China”, este concluzia cercetătorilor care au identificat extrem de rarele cazuri de dopaj cu medicamentul respectiv. Acesta e ierarhizat în categoria EPO (n.r. eritropoietină), oferind anduranță, celule roșii, oxigenare rapidă, refacere după efort eficientă.

Simona Halep ar putea scăpa de acuzații dacă reușeșesă să demonstreze că vina e a producătorului de suplimente

„Sumele halucinant de mari pe care jucătorii de tenis le câștigă fie și pentru un meci pierdut la un Grand Slam, unde încasează 70.000 de euro, îi fac să riște ca să găsească mijloace secrete prin care să obțină combinații medicamentoase interzise pentru îmbunătățirea performanțelor”, precizează ofițerul antidoping care a efectuat teste la marile turnee de tenis din România. Roxadustat a fost adăugat pe lista interzisă a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Încă înainte ca medicamentul să fie aprobat în China pentru uz medical la 17 decembrie 2017.

Halep a utilizat trei produse de bază ale liderului mondial în nutriție sportivă Science in Sport (SiS): Energy, Rapid Recovery, plus un amestec unic de concentrat proteic din zer. Acesta e cea mai mare inovație realizată în domeniu prin tehnologia de ultra-filtrare pentru proteine și aminoacizi cu catenă ramificată-BCAA.

„Pulberile energetice, gelurile izotonice, batoanele energizante, tabletele de hidratare nu au etichetate toate ingredientele, unele dintre ele fiind interzise. Cu intenție sau fără intenție, sunt introduse în acele suplimente nutritive”, mai explică expertul român.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre