Începând din 27 aprilie, aceștia sunt atenționați pe email atunci când le expiră rovinieta, ceea ce îi va scuti de amenzi usturătoare – dacă vor lua act de înștiințare și vor reînnoi documentul atunci când este cazul.
Niciun șofer nu va mai putea avea nicio scuză că a uitat să achite taxa de drum
Șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, a anunțat o modificare foarte importantă în ceea ce privește această obligație a conducătorilor auto: „În viaţa cotidiană, omul uită să îşi verifice valabilitatea Rovinietei. Este exact ca atunci când vă anunţă la bancă. Vă anunţăm că mâine aveţi de plătit rata la credit. Aşa va funcţiona şi acesta”, conform Observator.
Această opțiune de avertizare înainte de expirare există deja pentru cei care achită online rovinieta. Noutatea este că din 27 aprilie se aplică şi pentru cei care o cumpără din benzinării. Astfel, șoferul care alege să-și achiziționeze din benzinărie taxa de drum, va lăsa și o adresă de e-mail în momentul în care vânzătorul îi va completa bonul cu datele autovehiculului. Iar când se apropie data de expirare, va primi un mail care îl va avertiza asupra acestui lucru.
Momentan, nu se știe cu câte zile înainte va veni acest mesaj. Iar benzinăriile au la dispoziție șase luni să-și actualizeze bazele de date.
Ce amenzi sunt pentru pentru lipsa rovinietei
Conducătorii auto care circulă pe drumurile publice fără să aibă achitată taxa de drum riscă amenzi de până la 550 de lei. Pentru șoferi de microbuz amenda este de până la 6200 de lei, iar cei care conduc vehicule de mare tonaj riscă și 24.000 de lei amendă.
În prezent, rovinieta pentru un autoturism costă 3 euro pentru o zi, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 euro pentru un an. Pentru vehiculele de transport marfă mai uşoare de 3,5 tone, preţurile sunt între 6 şi 96 de euro. Cele mai mari preţuri sunt pentru TIR-uri, care trebuie să achite de la 11 euro pentru o zi până la 1210 de euro pentru un an.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook