Simona Ionescu / Redactor Șef

Toți șoferii trebuie să știe. Riscă amenzi colosale începând de acum!

Toți șoferii trebuie să știe. Riscă amenzi colosale începând de acum!
Atunci când ai mașină, una din griji e să nu fie furată sau spartă. Foarte mulți proprietari aleg să își doteze vehiculele cu alarme.

Codul rutier vine cu noutăți pe care toți șoferii trebuie să le știe, și anume că riscă amenzi colosale dacă dotează mașinile cu astfel de dispozitive.

Legea le permite șoferilor să monteze pe mașinile lor sistee sonore antifurt, adică o alarme auto. Totuși, legislația rutieră în vigoare precizează că proprietarii de mașini nu pot instala orice alarmă auto, ci doar unele care respectă anumite norme legate de nivelul sonor și durata sunetului emis. Cei care nu se conformează, riscă amenzi de aproape 3.000 de lei, anunță Avocatnet.ro.

Sistemele antifurt montate pe mașini au scopul de a ține hoții  la distanță. Codul rutier stabilește însă faptul că nu se pot monta orice fel de sisteme,  astfel că dă clar caracteristicile pe care trebuie să le aibă alarmele auto. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut. Tototdată, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00). Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise, mai arată sursa citată.

Riscă amenzi colosale dacă dotează mașinile cu sisteme antifurt zgomotoase

Regulamentul de aplicare a Codului rutier, interzice alarmele auto extrem de sensibile, care se declanșează la trecerea unei altei mașini. „Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în actul normativ.

Concret, proprietarii de mașini care încalcă prevederile legislației rutiere riscă amenzi contravenționale cuprinse între 9 și 20 de puncte-amendă. În acest an, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, astfel că amenzile pe care le-ar putea primi cei în cauză sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre