Simona Ionescu / Redactor Șef

Șoferii sunt puși la punct. Cine încalcă legea, va scoate din buzunar o sumă considerabilă

Șoferii sunt puși la punct. Cine încalcă legea, va scoate din buzunar o sumă considerabilă
Potrivit legislației actuale, șoferii care merg pe drumurile publice trebuie să aibă un permis de conducere valabil. În caz contrar, aceștia vor fi sancționați.

În cazul în care circulați cu permisul expirat, veți avea multe de pătimit, pentru că amenzile sunt mari.

În Codul Rutier se specifică faptul că oricine conduce un autovehicul cu permisul expirat, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă. „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, stabilește Codul Rutier.

Cât costă amenda

Cine va fi prins cu permisul expirat și este oprit de oamenii legii riscă să fie sancționat cu o amendă între 870 lei – 1160 lei. De asemenea, șoferii vor fi sancționați și cu puncte de penalizare, un punct de amendă fiind calculat la 145 lei. Dacă amenda se va plăti în termen de 15 zile lucrătoare, atunci suma se reduce la jumătate.

Ce se întâmplă dacă aveți permisul expirat

Cât privește punctele, punctele se șterg după șase luni de când a fost aplicată sancțiunea. Dacă ați fost prins cu permisul expirat, amenda o puteți plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului, într-un cont unic. Dacă nu prezentați permisul de conducere a oamenilor legii, veți primi puncte de amendă.

Ce acte vă sunt necesare schimbarea permisului expirat

Dacă permisul de conducere a expirat, trebuie neapărat să-l schimbați, dar doar după ce ați făcut vizita medicală. Veți avea nevoie de următoarele acte: cerere schimbare permis, buletinul sau cartea de identitate a titularului (original și copie), din care să rezulte că acesta are domiciliul sau reședința în România.

De asemenea, aveți nevoie de dovadă achitării taxei, permisul de conducere expirat și fișa medicală pentru schimbare permis auto, din care să rezulte că este apt din punct de vedere medical. Pentru cetățenii străini e nevoie de carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport, pașaport diplomatic/serviciu, în original și copie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre