Pe lângă faptul că amenzile sunt foarte mari, aceștia pot ajunge chiar și în situația în care să facă muncă în folosul comunității.
Dacă vă aflați la volan și afară plouă, trebuie să fiți foarte atenți să nu stropiți pietonii. Cei care au avut parte de un astfel de tratamente pot merge la prima secție de poliție care le apare în cale și vă pot denunța. E important doar să știe numărul de înmatriculare al mașinii și să spună zona în care a fost murdări.
Există și situații în care pietonii au martori, care pot merge să facă declarații în fața oamenilor legii. Desigur, dacă aveți ghinionul să fie și un echipaj al Poliției Rutiere, puteți fi opriți pe loc și sancționați.
Amenzile pot ajunge la 3000 de lei
Potrivit legislației în vigoare, gestul șoferilor de a stropi pietonii se consideră deteriorarea unui bun personal. Ca atare, veți scoate din buzunar amendă care pornește de la 1500 de lei și poate ajunge la 3000 de lei.
Potrivit specialiștilor, punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Dar nu doar atât, pentru că orice șofer poate să presteze și muncă neplătită în folosul comunității între 20-40 de ore.
Vor fi amendați cei care nu-și curăță parbrizele
Conform unei schimbări, din anul 2022, a Codului rutier, şoferii care nu respectă obligaţia de a “menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.
Șoferii pot primi între 870 și 1.160 de lei amendă dacă mizeria de pe geam obstrucționează vizibilitatea.
Care sunt clasele de sancțiuni
Potrivit OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 11 din 09 ianuarie 2020, punctul de amendă este de 145 de lei. Vizavi de clasele de sancțiuni, clasa I reprezintă 2/3 puncte-amendă, iar clasa a II-a: 4/5 puncte-amenda.
Clasa a III-a înseamnă 6-8 puncte-amendă, clasa a a IV-a reprezintă 9- 20 de puncte-amendă și pentru clasa a V-a vorbim de 21- 100 de puncte-amendă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook