Nu conțin praf de copt, ci doar aluat dospit și se prepară după o rețetă veche de aproape 50 de ani. Iată cum se fac gogoși cu lingura, pline de stafide și rom.
Trucul pentru ca gogoșile să fie cu adevărat fantastice îl constituie aroma pe care o dă romul folosit care, ajută la creșterea lor în timpul coacerii. Lângă acesta se mai folosește și arome de vanilie și coajă de lămâie, iar la final veți pregăti gogoși pufoase și delicioase.
Ingredientele necesare
Pentru a pregăti aceste gogoși cu lingura cu miez moale, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, ½ linguriță rasă cu sare, 10 g drojdie uscată sau 30 g drojdie proaspătă, 250 g lapte, 50 g unt minim 82%.
De asemenea, mai aveți nevoie de 40 g zahăr, 2 gălbenușuri, 20 g rom veritabil, 1 plic cu zahăr vanilat, coaja rasă de la 1 lămâie, 80 g stafide sau merișoare deshidratate. Veți mai avea nevoie de ulei pentru prăjit, zahăr pudră vanilat și, pentru cine dorește, scorțișoară măcinată.
Mod de preparare
Pentru început se face o maia din lapte călduț, zahăr și drojdie. Se topește untul și se lasă la răcit. Într-un bol mare se pune făina amestecată cu sarea, iar în mijloc se toarnă maiaua. Într-un alt vas se amestecă romul, gălbenușurile, coaja rasă de lămâie, vanilia și untul topit și răcorit.
Se toarnă apoi totul peste maia și se frământă câteva minute. Ulterior, aluatul se va lăsa să crească în jur de 30-45 de minute, acoperit cu o folie de plastic, la loc cald. Se pun stafidele sau merișoarele, după preferință, și se mai frământă încă odată. Se lasă din nou aluatul la dospit, până se dublează.
Cum se prăjesc
Puneți pe foc o tigaie adâncă și încingeți uleiul. Puneți gogoșile cu lingura și aveți grijă să plutească în baie de ulei. Gogoșile se prăjesc la foc mediu și nu se înțeapă cu furculița, pentru că altfel se vor umple de ulei. Se pun să se scurgă pe șervețele absorbante, iar peste gogoși se va pudra zahăr. Cu acest preparat veți încânta pe oricine vă calcă pragul casei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook