Sorin Oprescu, relaxat și bronzat după sentința definitivă de 10 ani cu executare. Chirurgul stă la adăpost în Grecia

Chirurgul Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, a găsit adăpost în Grecia, înainte de sentință. Acum apare relaxat și bronzat, chiar dacă este dat în urmărire internațională și pe numele lui există o condamnare definitivă, cu executare, la peste 10 ani de închisoare.
În vârstă de 73 de ani, fostul primar a fost surprins alături de prieteni, relaxat, în Halkidiki. Acesta se bucura de compania unor apropiați, la umbra palmierilor, pe terasa hotelului de 5 stele Aegean Melathron.
Imaginile obținute de reporterii iAMnews.ro îl arată pe Oprescu stând liniștit la masă, departe de problemele judiciare din România. Condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat, fostul primar general se află în libertate în Grecia, stat care a refuzat extrădarea sa.
Dosarul penal care a dus la condamnarea lui Sorin Oprescu a fost declanșat în 2015, după un flagrant în care acesta a fost prins primind 25.000 de euro de la un fost director din cadrul Administrației Cimitirelor. Ancheta a scos la iveală sume importante de bani nejustificate, descoperite în urma perchezițiilor domiciliare.
Procurorii susțin că, începând cu sfârșitul anului 2013, chirurgul, care devenise primar general al Bucureștiului, ar fi pus bazele unui grup infracțional care acționa în cadrul Primăriei Capitalei și în instituții subordonate, cu scopul de a deturna fonduri publice prin mită. Printre cei implicați se numără directori și funcționari din administrația locală, precum și apropiați ai fostului primar.
În 2022, pe 13 mai, instanța a pronunțat sentința finală în dosarul de corupție, condamnându-l pe Oprescu la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Cu puțin timp înainte de verdict, acesta a părăsit România și a fost dat în urmărire internațională.
La patru zile după pronunțarea sentinței, pe 17 mai, Sorin Oprescu a fost localizat și reținut în Grecia, însă, două săptămâni mai târziu, autoritățile elene l-au eliberat pe cauțiune, stabilită la 5.000 de euro, și au respins cererea de extrădare formulată de statul român, considerând că fostul chirurg și director al spitalelor Universitar și Elias nu a avut parte de un proces echitabil. Avocații săi au invocat și condițiile improprii din închisorile românești.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook