Simona Ionescu / Redactor Șef

Spectacol cosmic dublu. Noaptea magică a stelelor căzătoare Southern Delta Aquariids și Alpha Capricornids

Spectacol cosmic dublu. Noaptea magică a stelelor căzătoare Southern Delta Aquariids și Alpha Capricornids
Cerul nopții se pregătește de un spectacol cosmic dublu. Două ploi de meteori minore, Southern Delta Aquariids și Alpha Capricornids, vor atinge apogeul în noaptea de 29-30 iulie, oferind un spectacol inedit.

Noaptea de 29-30 iulie va fi una dintre cele mai bune pentru observarea meteoriților, grație suprapunerii a două ploi de meteori. Potrivit specialiștilor, aproximativ 25 de meteori pe oră ar putea brăzda bolta cerească, creând un moment de neuitat pentru pasionații de astronomie.

20 de meteori pe oră la apogeu

Acești meteori, cunoscuți pentru urmele lor slabe și persistente, par să radieze din constelația Vărsător. Originea lor? Cometa 96P/Machholz, descoperită în 1986, cu o orbită de 5,3 ani în jurul Soarelui și o lățime de 6 kilometri.

Punctul culminant va fi Delta Aquariidele de Sud, activă în perioada 18 iulie – 12 august, cea mai puternică dintre cele două ploi, cu o frecvență estimată de până la 20 de meteori pe oră la apogeu.

Meteorii provin din constelația Vărsător

Potrivit specialiștilor, după cum sugerează și numele, Delta Aquariidele de Sud sunt cel mai bine vizibile din emisfera sudică. Acest lucru se datorează faptului că meteorii par să provină din constelația Vărsător, care se află jos, pe orizontul sudic, văzută din emisfera nordică. Astronomii numesc acest punct „punctul radiant”.

Întrucât Vărsătorul răsare spre sud și atinge punctul cel mai înalt pe cer în orele dinaintea zorilor în luna iulie, atunci observatorii vor putea vedea probabil cei mai mulți meteori.

O cometă descoperită în 1986 este responsabilă pentru Delta Aquariidele de Sud

Spectacol cosmic dublu. Noaptea magică a stelelor căzătoare Southern Delta Aquariids și Alpha Capricornids
Se apropie cea mai frumoasă noapte pentru iubitorii de astronomie. Sursă foto: The Daily Jagran

Stelele căzătoare” apar atunci când meteoriții proveniți de la asteroizi sau comete rămân în traiectoria orbitală a Pământului.

Când intră în atmosfera Pământului și ard, sunt numiți meteori. O cometă de 6 kilometri lățime, numită 96P/Machholz, descoperită în 1986 și care are o orbită în jurul Soarelui de 5,3 ani, este responsabilă pentru Delta Aquariidele de Sud.

Alpha Capricornids sunt luminoase, lente și colorate

A doua ploaie de meteori care va atinge apogeul în noaptea de 29-30 iulie este Alpha Capricornids, care va adăuga aproximativ cinci până la zece meteori pe oră. Activă în perioada 7 iulie – 15 august, punctul radiant al ploii este constelația Capricorn, care se află lângă Vărsător pe cerul nopții.

Acest lucru va face dificilă diferențierea stelelor căzătoare din cele două ploi de meteori, dar Alpha Capricornidele tind să fie deosebit de luminoase, lente și colorate. Ele sunt rezultatul cometei 169P/NEAT, cu o lățime de 3,2 km, descoperită în 2002 și care are nevoie de 4,2 ani pentru a orbita în jurul Soarelui.

Cum să priviți meteorii

Cel mai bun moment de observare: după miezul nopții până spre răsărit, între ora 04:30–05:00. Cel mai bun mod de a vă bucura de o ploaie de meteoriți este cu ochiul liber, pentru că spectacolul se desfășoară pe o întindere vastă a cerului.

Găsiți pur și simplu cel mai întunecat loc posibil, de preferință departe de poluarea luminoasă, și lăsați-vă ochii să se obișnuiască cu întunericul timp de cel puțin 20 de minute pentru a avea cea mai bună vizibilitate.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *