Patronii care își țin angajații în condiții inumane în perioadele caniculare vor fi trași la răspundere. Inspectorii de la ITM au început controalele.
Când afară sunt peste 40 de grade, e foarte greu de lucrat în locurile unde nu există aer condiționat sau în aer liber, iar cel mai mult au de suferit persoanele care lucrează pe șantiere. De aceea, Inspectoratul Teritorial de Muncă solicită angajatorilor condiții de muncă speciale. Controalele drastice au început, iar inspectorii merg la fața locului să vadă cum sunt tratați angajații.
Recomandări pentru angajați și angajatori
Reprezentanții ITM le recomandă angajatorilor ca în perioada dintre orele 11.00-17.00 muncile care sunt foarte grele și solicitante să fie oprite. Conform informațiilor oferite de inspectorul șef ITM București, Constantin Bujor, cine nu înțelege va fi amendat.
„Angajatorul trebuie să asigure măsuri organizatorice și echipament de protecție”
„În primul rând, e nevoie d easigurarea unei ape minerale carbogazoase, în volum de 2-4 litri pentru fiecare persoană, zilnic, pe schimb.
Atunci când se comunică, temperaturile respective depășesc valoarea de 37 de grade două zile consecutive. Angajatorul trebuie să asigure anumite măsuri organizatorice, acordarea unui echipament de protecție. Trebuie să asigure un control medical specific, spații de termoreglare a muncii acolo unde le permite acest lucru și, nu în ultimul rând, ar trebui să segmenteze programul de lucru până la ora 11 și după ora 17”, a spus Bujor, potrivit Euronews.
Cum suferă organismul la temperaturile ridicate
Medicii spun că atunci când temperaturile o iau razna, organismul are mult de suferit, în primul rând prin pierderea de apă și de electroliți. Cele mai afectate persoane sunt adulții care au boli cronice, cardiace, pulmonare și renale, copiii și persoanele în vârstă, dar și cei care au un regim alimentar fără sasre.
De asemenea, au de suferit persoanele cu dizabilități, persoanele cu boli ale sistemului circulator și adulții care urmează tratamente cu diuretice, sedative și medicamente pentru tensiune arterială.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook