Simona Ionescu / Redactor Șef

Statul le dă tinerilor gratis terenuri pentru a-și ridica locuințe. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Statul le dă tinerilor gratis terenuri pentru a-și ridica locuințe. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Tinerii care doresc să-și construiască locuințe sunt ajutați de stat și pot primi gratis terenuri. Există însă niște condiții pe care aceștia trebuie să le îndeplinească.

În 2024 tinerii pot obține cu titlu gratuit terenuri pe care urmează să-și ridice locuințe, dacă vor depune cereri la primăriile de care aparțin. Ce condiții trebuie îndeplinite.

Se acordă de la 150 mp la 1000 mp

Tinerii care vor să-și construiască locuințe pot primi suprafețe cuprinse între 150 mp – 1000 mp. Potrivit legii, o primă condiție pentru a intra în posesia terenului este ca tinerii să aibă între 18-35 de ani. La rândul lor, autoritățile locale trebuie să inventarieze situația terenurilor disponibile și să afișeze.

Nu mai este nevoie de declarația părinților

Legea 15/2003 a fost modificată anul trecut prin HG 748/2023, astfel că procedura de obținere a terenurilor e mult mai simplă. Astfel solicitantul va putea obține teren fără să mai fie nevoie de declarația părinților acestuia. În trecut, părinții trebuiau să spună dacă au deținut sau nu în ultimii zece ani un teren cu o suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural.

Care sunt documentele de care au nevoie tinerii

Pentru a solicita un teren unde să-și ridice o casă, tinerii au nevoie de copie de pe certificatul de naștere și copie de pe actul de identitate. Precum și de o declarație pe proprie răspundere în care să specifice că nu dețin și nu au deținut un teren destinat construirii unei locuințe sau o locuință.

Tinerii vor trebui să înceapă ridicarea casei în termen de un an de la primirea terenului

Solicitantul va primi o suprafață care variază în funcție de tipul localității. Este vorba de 150 mp – 300 mp în cazul municipiilor şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, între 250 mp – 400 mp în orașe și 250 mp – 1000 mp în sate și comune.

Tinerii care primesc teren sunt obligați să înceapă construcția în termen de un an de la data atribuirii și să respecte prevederile Legii construcțiilor nr. 50/1991. Atribuirea terenului se face în baza unei hotărâri a consiliului local, în ordinea stabilită tot printr-o hotărâre a consiliului local.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri