Într-o conferință de presă din 17 iunie, parlamentarii Titus Corlățean și Ben Oni Ardelean au prezentat cazul incredibil al familiei Samson din Suedia, ai cărei copii, Sara și Diana, au fost „luate abuziv” de asistența socială în decembrie 2022. Din informațiile care se cunosc, fetița cea mare, care a fost luată de la părinți de asistența socială alături de sora sa, a încercat să sinucidă de cinci ori. Copila nu mai suportă să stea departe de părinți și lăsată în grija familiilor adoptive.
Fetițele sunt „deținute ilegal”
„Două fete, cu cetăţenie română exclusivă, sunt deţinute ilegal, abuziv şi împotriva dorinţei părinţilor, de statul sudez. Am încercat, la solicitarea părinţilor, gestionarea discretă pe canale diplomatice timp de aproape un an şi jumătate a acestui caz dramatic”, a declarat senatorul Titus Corlățean. Parlamentarul spune că deși instituțiile guvernamentale din România au făcut demersuri, nu s-a primit „nici un fel de răspuns din partea statului suedez”.
Fetița cea mare a încercat să se sinucidă de cinci ori
Când micuțele au fost luate de lângă părințiilor aveau 10 ani și respectiv 11 ani neîmpliniți. Situația incredibilă prin care trec cele două fetițe a pornit de la o discuție în contradictoriu pe care Sara a avut-o cu părinți, pentru că vroia să primească „machiaj și un smartphone”.
Potrivit informațiilor oferite de Titus Corlățean, părinții i-au spus că este frumoasă și nu are nevoie de machiaj. Cât privește telefonul, familia ar fi adăugat că „ți-am luat laptop cu acces la internet și la școală și acasă, ai tot ce îți trebuie”. Fetița a plusat și le-a spus părinților că dacă dorința nu îi va fi îndeplinită, va spune la școală că „suferă de acte de violenţă în familie, ceea ce s-a şi întâmplat”.
„Diana afirmă că este o invenție a surorii sale”
Parlamentarul susține că asistența socială nu a făcut nici un fel de verificări înainte de a lua fetele, deși sora Sarei, Diana, „afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, nu este vorba despre niciun fel de abuz”.
Ulterior a realizat și Sara ce greșeală a făcut și a „spune foarte clar asistenţei sociale şi poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei căreia părinţii dintr-un motiv sau altul nu i-au dat curs la acel moment”. Parlamentarul susține că a fost solicitată repatrierea, „dar nu am primit nici un răspuns”, de aceea „suntem pregătiţi pentru o misiune la Stockholm. O intrarea cu cizma în viaţa privată de familie!”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook